Nem alakulhat világjárvánnyá az ebola

 

Tovább szedi áldozatait a halálos vírusfertőzés a Kongói Demokratikus Köztársaságban, eddig kétszáznyolcvanhárom ember halt bele a fertőzésbe. Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.

A Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtó mostani ebolajárványban 319 megerősített, illetve valószínűsíthető megbetegedést regisztráltak. A járványt hivatalosan augusztus 1-jén hirdették ki Észak-Kivu és Ituri tartományban, és egy kísérleti fázisban lévő oltóanyaggal próbálnak gátat szabni a terjedésének, azonban az oltóanyagból nincs elegendő mennyiség, előállítása hosszú időt vesz igénybe.

Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.


Ebola a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A vírusnak magas a fertőzőképessége

Az ebola egy régi vírusfertőzés, ami az Ebola folyóról kapta nevét – tájékoztatott Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének intézetvezető főorvosa. Mint mondta, a vírusnak öt altípusa ismert, amik az afrikai tartományokról kapták elnevezésüket.

A vírusnak nagyon magas a fertőzőképessége, nagyszámú halálozást okoz – mondta. Hozzátette: ez a fertőzés az utazások és a világ felgyorsulása miatt egyre nagyobb területeken terjed, ez okozza veszélyességét is.

Kifejtette: a legutóbbi járványban kétszáznyolcvanhárom ember halt meg ebolafertőzésben a Kongói Demokratikus Köztársaságban, így a jelenlegi a leghalálosabb járvány az ország történetében. Mint mondta, a hatóságok igyekeznek megfékezni a fertőzés terjedését, amire jelenleg kidolgozott oltóanyag is rendelkezésre áll.

Nem lesz világjárvány

Az ebolából nem lehet világjárvány, ugyanis csak azok a betegek fertőznek, akik már a betegség végstádiumában vannak – mondta el a műsorban Szlávik József, az egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológiai osztályának vezető főorvos.

Hozzátette: ellentétben sok más fertőző betegséggel, az ebola nem terjed át más emberre a lappangási időszakban. Az ebolás beteg vére és testváladéka közvetíti a fertőzést. Hangsúlyozta: csak a legutolsó stádiumban veszélyes az emberekre, elsősorban ápolók, orvosok és a betegápolók és hozzátartozóik betegednek meg legkönnyebben.

Szlávik József hangsúlyozta, az ebola ennek ellenére rendkívüli módon terjed, hiszen a fertőzött ép bőrével vagy vérével érintkezik egy nem fertőzött emberrel, akkor máris megkaphatja a fertőzést. Hangsúlyozta, a lappangási idő nagyon rövid. Ezért is fontos az, hogy a hatóságok és az orvosok kiemelten figyelnek a biztonsági intézkedésekre és a megfelelő ruházatra, amennyiben egy végső stádiumban lévő beteggel találkoznak vagy ápolják.

Van oltás, de nem elegendő

Az ebola elleni kísérleti oltóanyagot eddig 40 ezer ember kapta meg világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vakcina ígéretesnek nevezhető. Ezenkívül körülbelül még 300 ezer adagot tartanak raktáron. Ez a mennyiség azonban nem lesz elég a járvány megakadályozására – hangzott el a műsorban.

Várkonyi István elmondta, egy újszerű módszert használtak a védőoltás kifejlesztéséhez. A járvány kellős közepén négyféle vakcinafejlesztési projekt is elkezdődött, ebből az egyik legsikeresebb egy amerikai cég oltóanyaga. Ezt használják jelenleg is.

Az oltóanyag egy ártalmatlan vírust tartalmaz, amit hordozóként használnak fel arra, hogy az ebolavírusra jellemző sejtfelszíni jeleket beépítse az emberek szervezetébe, ami védőoltásként működik – mondta Várkonyi István.

Az ebolavírus a legveszélyesebb ragályos kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.