Jogvita a Buddha-szoborba ágyazott múmia körül

 

Nem hajlandó állást foglalni a holland bíróság egy helyi műkereskedő és a mumifikálódott szerzetesüket visszaszerezni akaró kínai falusiak vitájában.

A Buddha-szoborba ágyazott múmia körüli jogvita egy budapesti kiállítás alkalmával pattant ki.

Két falu, a kelet-kínai Fucsien tartományban fekvő Jangcsun és Tung Pu faluközössége másfél éve közös keresettel fordult egy amszterdami bírósághoz, azt állítva, hogy az Oscar van Overeem holland műgyűjtő birtokában lévő Buddha-szobrot, belsejében egy ezer éve mumifikálódott szerzetes holttestével, 1995-ben lopták el közös templomukból.

A bíróság szerdán elutasította a kereset befogadását, arra hivatkozva, hogy a két kínai faluközösség nem képez jogi személyt, másfelől a holland műgyűjtő tagadja, hogy lopott régiségről lenne szó, mi több, a múmia azóta már egy más műgyűjtőhöz került, akinek kiléte nem ismert.

Az évszázadokon át hódolattal illetett szobor, amelyet egy 11. századi szerzetes, Csang-kung Cu-si mumifikálódott teste köré alkottak, 1995 végén tűnt el a jangcsuni templomból, egy holland műgyűjtő pedig a rákövetkező évben vásárolta meg Hongkongban.

A kínaiak 2015-ben, a budapesti Természettudományi Múzeum egy kiállításán figyeltek fel a Buddha-szoborra, amelyet szerintük tőlük loptak el. A botrány kipattanásakor a tulajdonos sietve, idő előtt hazaszállíttatta a bizarr műalkotást.

 

Csang-kung Cu-sit nagy tisztelet övezte, amiért embereket gyógyított és terjesztette a buddhista tanokat. 37 éves korában halt meg, holttestét mumifikálták; testét a helyiek a Szung-dinasztia (960-1279) idején ágyazták szoborba, azóta imádkoztak hozzá a jangcsuni szentélyben.