Tizenhat éves osztrák lányt ölt meg egy afgán bevándorló

 

Elfogták Bécsben azt a 17 éves afgán bevándorlót, akit egy 16 éves osztrák lány megölésével gyanúsítanak. Illegálisan érkezett az EU-ba az afgán migráns, egy felső-ausztriai befogadóközpontban lakott, annak közelében ismerkedett meg a lánnyal. Két napja, az áldozat családjának lakásában történt a gyilkosság. Az afgán bevándorlót Bécsben fogták el.

A migráns vasárnap este látogatta meg otthonában a lányt, aki a barátnője volt. A rendőrség feltételezése szerint a lány szakítani akart. Ezen szólalkozhattak össze, ami tettlegességig fajult, és a 17 éves bevándorló megkéselte 16 éves áldozatát. A lány édesanyja akkor fogott gyanút, amikor már órákon át nem hagyta el egyikük sem lánya szobáját. A szobába lépve vérbe fagyva találta meg lányát. A rendőrség szerint az elkövető az ablakon át menekülhetett el a helyszínről.

A gyilkosság mindenkit megrázott a környéken.


A fiatal migránst kedd délben Bécs egyik elővárosában fogták el. A gyilkos fegyver egyelőre még nem került elő, az osztrák rendőrség Twitter-üzenetben mondott köszönetet a nyomozást segítőknek.

Legutóbb november végén volt késes gyilkosság Ausztriában. Akkor Innsbruck belvárosában hajnalban szúrtak nyakon egy 21 éves osztrák fiatalembert. Az áldozat a kórházba szállítás után meghalt. Az osztrák rendőrség két afgán férfit vett őrizetbe az ügyben.

Március elején az osztrák fővárosban egy afgán férfi egy metrómegállónál támadt rá egy három tagú családra, amelynek tagjai életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Az osztrák hatóságok szerint az afgán bevándorló 2015-ben jött Európába, és a rossz életkörülményeivel indokolta a késelést.

Az elmúlt években drasztikusan emelkedett a késsel vagy más szúró- és vágóeszközzel elkövetett támadások száma Ausztriában. A hivatalos osztrák bűnügyi statisztikák szerint 2013-ban 676 késes támadást követtek el. Ez a szám a rákövetkező években 1000 fölé emelkedett. A 2017-ben végrehajtott késes támadások 60 százalékát migránsok követték el, elsősorban afgán, török és iraki állampolgárságúak.

Megfigyelők szerint a társadalmi elégedetlenség könnyen vezethet tiltakozásokhoz. Ez történt augusztus végén a németországi Chemnitzben is, ahol ketten leszúrtak egy 35 éves német férfit. A hatóság egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsít.