Akár negyedmillió szíriai menekült térhet haza jövőre

 

Akár 250 ezer szíriai menekült térhet haza 2019-ben – mondta kedden Amín Avad, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója egy sajtótájékoztatón a világszervezet genfi székhelyén.

Az UNHCR szerint azonban sok más szíriai menekültnek gondja van az irataival és az otthoni ingatlanjaival, aminek megoldásában a damaszkuszi kormánynak kell segítenie.

Az ENSZ-szerv adatai szerint az idén mintegy 37 ezren tértek vissza Szíriába.  Továbbra is mintegy 5,6 millió szíriai menekült marad a környező országok – Törökország, Jordánia, Egyiptom és Irak – valamelyikében – mondta Avad.

„Előzetes becsléseink szerint ebben a fázisban akár 250 ezer szíriai térhet vissza hazájába 2019-ben. Ez a szám lehet több vagy kevesebb attól függően, hogy milyen ütemben sikerül felszámolni a visszatérés akadályait” – mondta Avad.

A 2011 óta tartó polgárháborúnak, amely a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni békés tüntetések elnyomásával kezdődött, több mint 360 ezer halálos áldozata van, milliók kényszerültek otthonaik elhagyására.

A szíriai elnök kormánya orosz, iráni és libanoni segítséggel a saját javára fordította a polgárháború menetét, az ország nagy részében véget értek a harcok, felkelő fegyveresek már főként csak az észak-nyugati Idlíb tartományban vannak.

Ennek ellenére a külföldre menekült mintegy 5 millió szíriai tart a hazatéréstől, mert félnek, hogy besorozzák őket vagy a kormány esetleges megtorló intézkedéseinek esnek áldozatul.