Hetvennyolc nővel végzett a hírhedt orosz sorozatgyilkos

 

Oroszország leghírhedtebb sorozatgyilkosát további 56 gyilkosságban találták bűnösnek hétfőn, így összesen 78 ember halála miatt ítélték el. Az egykori rendőr évekig azzal foglalkozott, hogy elrabolta áldozatait, majd megölte őket. A nyomozók a mániákus sorozatgyilkost 2012-ben fogták el, az első gyilkosságok után húsz évvel.

Mihail Popovnak, az utóbbi évszázad leghidegvérűbb orosz sorozatgyilkosának ügyében hozott ítéletet hétfőn az irkutszki bíróság. Az angarszki ámokfutó néven ismert Popov 6 év alatt, 1994 és 2000 között követte el a példátlan gyilkosságsorozatot.

A gyilkosra több mint tíz évig vadászott a rendőrség. Nem hagyott egyetlen nyomot sem maga után, nem vétett egyetlen hibát sem. Végül az egyik áldozaton találtak a nyomozók DNS-mintákat. Angarszk városában 230 ezer férfitól vettek DNS-mintát, ezek között találták meg az egyezést Popovéval. A szembesítésen beismerte, hogy minden áldozatával fejszével végzett egy kietlen helyen.


2012 óta tölti börtönbüntetését, eddig 22 nő meggyilkolását tudták rábizonyítani, hétfőn azonban további 56 nő megöléséért is elítélték, így 78-ra emelkedett a most 54 éves Popov áldozatainak száma.

A férfi ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen, és keresetet nyújtott be azért, hogy az időközben nyugalmazott rendőr továbbra is kapja a nyugdíját.