Törzsek, amelyek nem akarnak kapcsolatba lépni a külvilággal

 

A Survival International nemzetközi szervezet szerint többségük az Amazonas sűrű erdeiben laknak. Az elszigetelten élő törzsek a legtöbb esetben minden közeledést bizalmatlanul kezelnek, és akár látogatójukra is rátámadhatnak. Így járt egy fiatal hittérítő is, akit bennszülöttek ragadtak el, teste pedig máig nem került elő.

A Survival International nemzetközi szervezet szerint világszerte több mint száz olyan elszigetelt törzs él, amelyek nem akarnak kapcsolatot létesíteni a külvilággal. Sokan az Amazonas sűrű erdeiben laknak, de Dél-Amerikán kívül élnek még más törzsek Óceániában, Ázsiában és Észak-Amerikában is.

José Carlos Meirelles brazil antropológus arra tette fel az életét, hogy ezeket a törzseket segítse a túlélésben. De vajon miért van ehhez szükség arra, hogy időről időre megzavarjuk azokat az embereket, akik félnek tőlünk, és nem akarnak kapcsolatot létesíteni velünk?


Egyetlen róluk készült képnek nagyobb hatása van, mint riportok ezreinek. A felvétel ugyanis az egyetlen módja annak, hogy meggyőzzük a világot arról, hogy valóban itt vannak ezek az emberek – mondta el az antropológus az M1 Világ című műsorában.

A Föld legsebezhetőbb népei

A szakértő szerint azért fontos, hogy a világ tudjon ezekről a törzsekről, mert ők a Föld legsebezhetőbb népei, hiszen egy egyszerű vírus végezhet akár egy egész törzzsel. Ezenkívül életüket a kizsákmányoló szándékkal érkező betolakodók is veszélyeztetik.

A temiar törzsbe tartozó Ashod Pandak, Adoi Bin Bloy és Aluij Bin Along (b-j) egy bambuszból emelt, lerombolt útzárat néz a Gunung Stong Selatan erdőrezervátumban, a Maláj-félszigeten levő Kelantan állam Gua Musang körzetében 2018. augusztus 8-án. Az orang asli néven ismert malajziai őslakosok 18 törzsének egyik legnépesebbike, a mintegy 32 ezer lelket számláló temiar 2015 óta tiltakozik Kelantan erdeinek pusztítása ellen. Temiar férfiak egy csoportja 2016-ban családjukat a falvakban hagyva útzárakat épített a fakitermelés szabotálására Gua Musangban. Az őslakosok ellenállása csaknem egy éven át tartott, a hatóságok az összetűzések során többeket letartóztattak. 2018 elején helyi törzsek három különböző blokádot hoztak létre a rezervátumban, hogy meggátolják a fák mezőgazdasági haszonnövényekkel való felcserélését. Az őslakosok világnapját augusztus 9-én tartják 1995 óta a bennszülött népek jogainak védelmében. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

A Maláj-félszigeten lévő Kelantan állam Gua Musang körzetében élő temiar törzs tagjai (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

Ha illegális fakitermelők vagy bányászok kapcsolatba lépnek velük, akkor nem képeket készítenek róluk, hanem tüzet nyitnak rájuk puskájukkal – mondta José Carlos Meirelles.

Feszültség a világ több pontján

Éppen ezért az elszigetelten élő törzsek a legtöbb esetben minden közeledést bizalmatlanul vagy támadólag kezelnek. Az érintett területen élő civilek akkor is konfliktusba kerülhetnek az elzártan élő népekkel, ha közeledésük nem rossz szándékú, ez pedig a világ több pontján okoz feszültséget.

Az elmúlt napokban bejárta a nemzetközi sajtót annak a fiatal hittérítőnek a fényképe, aki gyerekkora óta arra készült, hogy a modern civilizáció számára a mai napig teljesen érintetlen Északi-Szentinel-szigeten élő szentineléz népcsoporttal kapcsolatba kerüljön.

John Allen Chau többszöri próbálkozás után jutott el a tiltott szigetre. Az őt a közelbe szállító halászok később azt látták, hogy a testét a bennszülöttek vonszolják, aztán eltűnnek vele az erdőben. A rendőrség néhány nap után leállt a test keresésével, mert túl veszélyesnek ítélte az akciót.

Vannak, akik nyitottak

Vannak azonban olyan törzsek, amelyek a civilizációtól elzártan élnek, mégis nyitottak a kapcsolatteremtésre. A kutatócsapatok és segélyszervezetek világszerte azon dolgoznak, hogy a modern kor olyan vívmányait, amelyek az elzárt népcsoportokat segíthetik a túlélésben, megismertessék ezekkel a törzsekkel.

Sajnos az erdők kiirtása nagyban veszélyezteti a törzsek élőhelyeit. A legtöbb elzárt törzs Brazíliában él, a kormány szerint legalább 77, független kutatók szerint akár 84 ismeretlen népcsoport élhet az országban.