Mindennaposak a migránsokhoz köthető incidensek Boszniában

 

Egyre több bűncselekményt követnek el a migránsok Bosznia-Hercegovinában – mondta a helyi rendőrségi szóvivő az M1-nek adott interjúban. Az országban feltorlódott migránsok száma annyira megnőtt, hogy már nem múlik el nap incidensek nélkül – közölte az M1 Híradója.

Nem sikerült beszökniük Magyarországra

A csütörtökön a román–magyar határon egy kamionban rakterében elbújva próbált meg több tucat migráns illegálisan bejutni Magyarországra. A határőrök a jármű átvizsgálása során megtalálták az iraki és szír migránsokat. Ez az eset is bizonyítja, hogy még mindig virágzik az embercsempészet.

Péntek reggel a magyar–szerb szakaszon, Tompánál két migráns bújt el egy kamion rakterében. A déli szakaszon nem múlik el nap elfogások nélkül.

Boszniában torlódtak fel a migránsok

A Balkánon jelenleg több tízezer migráns várakozik a továbbindulásra. A jórészt fiatal férfiakból álló csoportok többsége Bosznia-Hercegovinában torlódott fel, a horvát hatóságok ugyanis fokozottan őrzik az Európai Unió külső határát.

Bihácson a migránsok száma már a lakosság tíz százalékát teszi ki, így a közrend fenntartása a hatóságokat is kihívások elé állítja.

Rendszeresek a betörések és a lopások

Rendszeresek a betörések és a lopások is, emiatt az egyik bevásárlóközpontból már ki is tiltották a migránsokat. A nap 24 órájában biztonsági szolgálat védi az épületet, hogy ne tudjanak bemenni. A térség rendőrségi szóvivője az M1-nek arról beszélt: egyre több esetben kell intézkedniük.

„Mindennaposak az incidensek és a bűncselekmények is, főleg Bihácson és Velika Kladusában történnek ezek, mert itt vannak a legtöbben. Április óta drasztikusan megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor intézkednünk kellett” – mondta Snezana Galic, aki arról is beszélt: idén eddig több mint 110, migránsok által elkövetett bűncselekményt regisztráltak, és több mint 570 olyan incidens is történt, amelyek a bevándorlókhoz köthetők.

Nem tudják felelősségre vonni a bevándorlókat

A legtöbb esetben azonban a migránsokat nem tudják felelősségre vonni, hiszen nincsenek okmányaik, és már a kihallgatásuk is akadályokba ütközik. Kevés a tolmács, és sokszor a bevándorlók sem együttműködők. A rendőrségi szóvivő elmondta: többször megtörtént, hogy a kiutasított migráns mégsem hagyta el Bosznia-Hercegovinát, és ismét bűncselekményt követett el.

A helyiek hónapok óta nem érzik magukat biztonságban, rendszeresen tüntetnek, és petíciókat nyújtanak be.

Fotó: MTI/AP/Amel Emric

Virágzik az embercsempészet

Az illegális bevándorlók pontos számát jelenleg senki sem tudja, hiszen ez napról napra változik, a migránsok folyamatosan próbálkoznak az illegális határátlépéssel. A térségben emiatt virágzik az embercsempészet is.

Horvátországban, Zágrábban csütörtökön egy 14 fős csempészhálózatot fogtak el a hatóságok. Az embercsempészek több száz euróért rendszeresen segítették a migránsokat Bosznia-Hercegovinából az Európai Unió területére jutni.