George H. W. Bush elnöki munkásságát méltatták a világ vezetői

 

George H. W. Bush jelentős szerepet játszott a hidegháború békés lezárásában, abban, hogy a világ biztonságosabbá váljon – méltatta számos ország és nemzetközi szervezet vezetője a pénteken késő este elhunyt volt amerikai elnök munkásságát.

George Herbert Walker Bush az Egyesült Államok 41. elnöke volt, a republikánus politikus 1989 és 1993 között vezette országát. George H. W. Bush volt az első amerikai elnök, aki Budapestre látogatott. 94 éves korában hunyt el.

2002-ben Helsinkiben készített kép George H.W. Bush volt amerikai elnökről (Fotó: MTI/EPA/LEHTIKUVA/Kimmo Mantila)

Jean-Claude Juncker egy barátot veszített el

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte: Európa sosem fogja elfelejteni a volt elnök szerepét abban, hogy miután leomlott a berlini fal és megszűnt a vasfüggöny, Európa biztonságosabbá és egységesebbé vált. Juncker méltatta Bush higgadtságát, méltóságát és vezetői képességét, rámutatva: a Helmut Kohl német kancellárral és Mihail Gorbacsov szovjet vezetővel kialakított kapcsolata meghatározó volt a szabadság helyreállításában Európában. Juncker úgy fogalmazott, egy barátot veszített el az idősebb Bush halálával.

Mihail Gorbacsov mélységes bánatát fejezte ki Bush halála miatt. A volt szovjet pártfőtitkár szóvivője elmondta, Gorbacsov nagyra becsülte Busht politikai képességeiért és gazdag személyiségéért, emlékeztetve arra, hogy hivatalos találkozóik és megbeszéléseik során lefektették a kölcsönös bizalom alapjait. A szóvivő közölte: Gorbacsov és felesége mindig nagy becsben tartotta a volt elnökkel és feleségével, Barbara Bushsal kialakított kapcsolatát.

Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió elnöke és George H.W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben (Fotó: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler)

Jimmy Carter volt amerikai elnök közölte: Bush életét a köz szolgálata és az előzékenység határozta meg, kormányzását pedig a szociális érzékenység jellemezte. A demokrata párti politikus részvétnyilvánításában úgy fogalmazott: Bush milliókat ösztönzött az önkéntességre és a köz szolgálatára.

A szintén demokrata párti Bill Clinton – aki az elnöki poszton éppen Busht követte – barátjaként emlékezett az idősebb George Bushra, akiben nagyra értékelte a tisztességességet. Emlékeztetett arra, hogy a néhai elnök hosszasan szolgálta országát a hadseregben, a kongresszusban, az ENSZ-ben, Kínában, a CIA-ban, majd alelnökként és elnökként is.

Theresa May: Bush biztonságosabbá tette a világot

Theresa May brit miniszterelnök ugyancsak Bush kötelességtudatos magatartását emelte ki, hangsúlyozva, hogy pályafutása példaértékű. May elismerően szólt a volt elnök hidegháborúban játszott szerepéről, leszögezve, hogy biztonságosabbá tette a világot. John Mayor, aki 1990 és 1997 között volt brit kormányfő, közölte: megtiszteltetés volt számára együtt dolgozni Bushsal, aki elnöksége alatt felismerte, hogy az Egyesült Államoknak kötelezettsége van a világ felé.

A dalai láma szintén arról beszélt, hogy megtiszteltetés volt megismernie az amerikai elnököt, és nagyra becsülte, hogy az idősebb Bush aggodalommal tekintett Tibetre és a tibeti emberek helyzetére. Közölte: bár nehéz egy édesapa elvesztése, örömmel töltheti el a gyászolókat, hogy George Bush jelentőségteljes életet élt, amit a köz szolgálatának szentelt.

Heiko Maas német külügyminiszter mint a német egyesítés egyik „mérnökeként” emlékezett meg Bushról. Közölte: „egy nagy államférfit gyászolunk, aki Németország nagy barátja volt”.

Abe Sindzó japán kormányfő mélységes sajnálatát fejezte ki a volt elnök halála miatt. A hidegháború lezárásában és az öbölháborúban játszott szerepe kapcsán közölte: Bush óriási, történelmi sikereket ért el azzal, hogy hozzájárult a nemzetközi közösség békéjéhez és stabilitásához.

George H.W. Bush szobra Texasban (Fotó: EPA/Daniel Kramer)

A szövetségesek is részvétet nyilvánítottak

Az Egyesült Államok Perzsa(Arab)-öböl menti szövetségesei részvétüket nyilvánították Donald Trump amerikai elnöknek és ifjabb George Bush volt elnöknek. Dubaj uralkodója, Sejk Mohamed bin Rasíd al-Maktúm, aki egyben az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke, közölte: népe mint „szoros szövetségesre és barátra” emlékezik a néhai elnökre. Omán szultánja, Kábúsz bin Szaid asz-Szaid hasonlóképpen nyilatkozott.

Kuvait uralkodó emírje, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh sejk ugyancsak az ifjabb George Bushnak és Donald Trumpnak nyilvánított részvétet. Hangsúlyozta, hogy a néhai elnök sosem feledkezett el a kuvaiti emberekről, akiknek tovább él emlékében. Elismerően szólt Bush erőfeszítéseiről egy új, igazságosságon és egyenlőségem nyugvó nemzetközi rend létrehozására.

Eközben a Fehér Ház bejelentette, hogy már szervezik a néhai elnök búcsúztatását, a washingtoni gyászszertartáson pedig részt vesz Donald Trump is, aki nemzeti gyásznapot rendelt el szerdára.

Trump egyébként lemondott egy sajtótájékoztatót a G20 országcsoport argentínai csúcsértekezletén, amit a Bush család iránti tisztelettel indokolt.