Számos veszélyt jelenthetnek a névtelen bankkártyák

 

Továbbra is rejtély, hogy ki vagy kik vehettek fel pénzt arról a névtelen bankkártyáról, amelyet az M1 stábja Velika Kladusa közelében talált egy illegális sátortáborban. Az elmúlt két napban szerették volna kideríteni, hogy az ENSZ és az EU logóit tartalmazó kártyára honnan és mennyi pénz érkezhetett. Megkeresték a kártyát kibocsátó céget is, de egyetlen kérdésre sem kaptak választ.

Szinte minden bevándorló felismeri a boszniai Velika Kladusa környékén az ENSZ és az EU név nélküli bankkártyáit. A bevándorlók elmondták, havonta 90 eurót tudnak felvenni róluk.

Néhány héttel ezelőtt először a balkáni sajtó írt arról, hogy névtelen bankkártyákat találtak az illegális bevándorlóknál. A kártyákon számok, az ENSZ- és és az EU logói láthatók, és a MasterCard felirat szerepel. Az ENSZ közlése szerint a Görögországban regisztrált bevándorlók 2017 óta kapnak ilyen bankkártyákat. A feltételek egyszerűen teljesíthetők, az egyik kitétel például az, hogy a menedékkérőnek ne legyen munkaviszonya. A bankkártyákat ugyanakkor a szabályok szerint csak Görögországban lehetne használni.

Londoni székhelyű cég a kibocsátó?

Az M1 stábja szerdán a Velika Kladusában lévő egyik tábor környékén bukkant rá egy névtelen bankkártyára. A kártyán – amiből valaki kitörte a chipet – tényleges kibocsátóként egy londoni székhelyű cég szerepel.

Névtelen bankkártya

A Velika Kladusában talált névtelen bankkártya (Fotó: M1)

Az M1 megkereste a céget, hogy megtudja, kihez tartozik a kártya, ki és mennyi pénzt utal rá, és, hogy milyen időközönként érkezik a pénz. A kártyákat kibocsátó cég azt írta, hogy nem adhat ki információt, és közölte, hogy az M1 birtokába jutott kártyát meg kell semmisíteni.

Az M1 azt is szerette volna megtudni, hogyan garantálják, hogy a pénzt valóban csak az arra jogosultak használják, és a kártyabirtokosok nem adják vagy utalják tovább más országokban tartózkodó társaiknak, de erre sem kaptak választ.

Számos visszaélésnek adhatnak teret a kártyák

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a névtelen bankkártyák számos visszaélésnek adhatnak teret: például a terror elleni küzdelem, az embercsempészet és a pénzmosás szempontjából is komoly veszélyt jelentenek. Szerinte ennek a pénzforgalomnak sokkal nagyobb mélysége van, hiszen már az ENSZ is beismerte, hogy körülbelül 18 milliárd forintnak megfelelő összeg pörgött az elmúlt években ezeken a kártyákon – emelte ki az elemző.

A kártyák miatt korábban a magyar kormány is hivatalos kérdésekkel fordult az ENSZ-hez és az unióhoz: Magyarország szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy míg az európai polgároknak nem megengedett név nélkül bankszámlát nyitni, addig ezt a migránsoknak lehetővé teszi a két szervezet.

Humanitárius program keretében adják

Elsőként a horvát lapok írtak arról, hogy a Balkánon tartózkodó migránsoknál is feltűntek a kék színű, névtelen bankkártyák. Egy horvát rendőr számolt be arról, hogy több feltartóztatott migránsnál név nélküli MasterCard-bankkártyákat találtak. Aztán kiderült, hogy ezeket az ENSZ és az Európai Bizottság adja a migránsoknak egy humanitárius programban már 2017 óta.

Az ENSZ honlapján videóban mutatják be, hogyan lehet használni a bankkártyát, egyebek mellett boltokban és éttermekben is lehet vele fizetni. Ha a migránsnak készpénzre van szüksége, bárhol bármikor bankautomatánál megteheti ezt.