Medvék járnak a gyergyótölgyesi kórház udvarán

 

Hónapok óta járkál a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán egy anyamedve három boccsal.

Szeptember óta gyakorta feltűnik a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán egy anyamedve három boccsal, legutóbb november 25-én éjfél után észlelték, hogy az intézmény udvarán kóborolnak – tájékoztatta Hargita Megye Tanácsát Csibi Veronika, a kórház menedzsere.

A kórház vezetősége szeptember 25-én a Gyergyótölgyesi Erdészeti Hivatalhoz fordult, és kérte a veszélyt jelentő medvék elszállítását a környékről. Az erdészeti hivatal a kórháztól több intézkedés bevezetését kérte, amelynek eleget is tett az intézmény: villanypásztort szereltek fel, elzárták a szemeteseket, begyűjtötték az udvaron lévő gyümölcsfák terméseit, valamint elzárták a szeméttárolókat. Ennek ellenére a medvék továbbra is időről időre visszatérnek élelem után kutatva a pszichiátriai kórház udvarára.

A kórház a napokban újabb kéréssel fordult a probléma miatt az erdészeti hivatalhoz. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy az illetékes hatóságok nem tesznek megelőző intézkedéseket egy esetleges támadás elkerülése érdekében. Közvetett módon veszélyeztetik a kórház személyzetének és betegállományának testi épségét. A megyei elnök kéréssel fordult a tölgyesi polgármesteri hivatalhoz, hogy kérjék az anyamedve és három bocsának elszállítását az ott élők biztonsága érdekében. Az esetre levélben felhívta Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter figyelmét, kérve, hogy az ügy élvezzen elsőbbséget.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke megjegyezte: struccpolitikának tartja, hogy addig amíg nem történik nagyobb anyagi kár vagy a nagyvad nem támad emberre, addig a hatóságok nem hajlandók megelőző intézkedéseket hozni. Pedig a megelőzésre törekedni kell – nyilatkozta.

A megyei tanács a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt és itt olvashatnak.