Járványveszélytől tartanak a bosnyák-horvát határnál

 

Az illegális bevándorlók egy része nem hajlandó a sátortáborokból befogadóállomásra menni. Ehelyett néhányan lakatlan épületeket foglalnak el. Legutóbb azonban leégett egy ilyen ház, amit illegális bevándorlók foglaltak el. Senki nem sérült meg, azonban a helyiek szerint ez egy újabb figyelmeztetés, hogy tarthatatlan a helyzet.

Leégett egy ház Boszniában, amit elfoglaltak az illegális bevándorlók. Nem sérült meg senki, de a helyiek szerint ez egy újabb figyelmeztető jel, hogy tarthatatlan a helyzet a bosnyák-horvát határ közelében. Az utóbbi egy-két hétben ugyanis – amióta beköszöntött a tél – egyre több hétvégi házba, lakatlan épületbe költöznek be a bevándorlók.

A Bihács és Velika Kladusa közötti Cazin település határában egy korábban üresen álló családi házat foglaltak el a migránsok. Azért, hogy melegedni tudjanak, tüzet raktak, azonban a ház lángra kapott és mire a tűzoltók kiértek, az épület szinte teljesen kiégett.

Az M1 stábja is készített felvételeket a helyszínen, amelyeken jól látszik, hogy a ház a tűz következtében teljesen lakhatatlanná vált. A tulajdonos elmondta, már november elején is rendőrök vitték el a migránsokat a házból, de azok visszajöttek.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A Velika Klaudsa melletti illegális sátortáborban továbbra is több tucat migráns várakozik. Ők nem hajlandóak befogadóállomásra menni, ugyanis állításuk szerint a sátraknál nincs verekedés.

Ugyanakkor az M1 kamerája ebben a táborban is rögzített olyan felvételeket, amelyen az látható, hogy migránsok verekednek egymással. A táborban egyébként felhalmozódott a szemét, a higiénés körülmények miatt a hatóságok már járványveszélytől tartanak.

Az egyik helyi segélyszervezet kedden meleg ruhákat osztott a bevándorlóknak, akik kis híján ismét összeverekedtek. A segélyszervezet igazgatója elmondta, a migránsok leggyakrabban hányásra és hasmenésre panaszkodnak, de ha nem számolják fel a tábort, komolyabb járvány is kialakulhat.