Több tízezer gyerek halt már éhen Jemenben

 

Körülbelül 85 ezerre tehető azoknak az öt éven aluli gyerekeknek a száma, akik 2015 óta éhezésben vagy betegségben haltak meg a polgárháború dúlta Jemenben – áll a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet szerdán közzétett jelentésében.

„Minden gyerekre, akivel bomba vagy golyó végzett, egy tucat másik jut, aki az éhezésbe hal bele, pedig mindezt meg lehetne akadályozni” – idézi a jelentés Támer Kirolosz, a szervezet jemeni irodavezetőjének szavait. „Azok a gyermekek, akik így halnak meg, elképzelhetetlen szenvedéseken mennek keresztül. A létfontosságú szerveik fokozatosan állnak le. Az immunrendszerük gyengesége miatt sokkal jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek, néhányuk olyan gyenge, hogy sírni sem tud. A szülőknek pedig mindezt végig kell nézniük, és nem tudnak tenni ellene semmit” – folytatja a jelentés, amely hozzáteszi, hogy a szervezet a krízis kirobbanása óta 140 ezer gyereknek biztosított élelmet.

Jemeni gyerekek – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Jemeni gyerekek – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A jelentés szerint a szervezet becslései, amelyeket kifejezetten óvatosnak tartanak, a súlyos alultápláltság miatti általános halálozási arányon alapulnak, ami az ENSZ adatai szerint 2015 óta több mint egymillió gyereket érintett az országban. Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket támogató arab koalíció.

A háború és a Rijád vezette arab koalíció blokádja a világ jelenlegi legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett. Az ENSZ adatai szerint az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra, és csaknem 18 milliót fenyeget az élelmiszerellátás bizonytalansága.