Terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe egy egyiptomit Milánóban

 

Terrorizmus vádjával őrizetbe vettek szerdán Milánóban egy 22 éves egyiptomi férfit, aki egyebek között azt hirdette közösségi oldalán, hogy „készen áll a harcra” – az évek óta Olaszországban élő fiatalembert a terrorizmusellenes hatóság emberei éjszaka vették őrizetbe.

További két egyiptomi állampolgárt, egy 21 és egy 23 éves férfit kiutasítottak Olaszországból, az egyiket azonban még körözik. Több olasz tartományban házkutatásokat tartottak. A Magányos farkas fedőnevű vizsgálatot az abruzzói L’Aquila ügyészsége indította még 2017-ben. A közösségi oldalak hatósági ellenőrzése során az egyik iszlamista oldalon egy olasz mobiltelefonszám is megjelent. Az egyiptomi férfiról volt szó, akit azonnal megfigyelés alá helyeztek. Internetes bejegyzéseiben a gyanúsított a dzsihádot (az iszlám nevében vívott „szent háborút”) és az iszlamista terrorizmust éltette, szélsőséges imámok prédikációit követte.

Egyik bejegyzésében kijelentette, készül és készen áll a harcra. A hatóságok gyanúja szerint a fiatalember csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez, és katonai kiképzésben is részesült. A 2015-ben bevezetett, terrorizmusellenes olasz törvények értelmében a terrorizmus puszta gyanúja is elegendő, hogy az olasz hatóságok vizsgálatot indítsanak, őrizetbe vételt hajtsanak végre vagy kiutasítsák az ezzel gyanúsított bevándorlókat.