Újabb orosz vád William Browder ellen

 

Bűnszövetkezet létrehozásáért is felelnie kell a Hermitage Capital alapítójának. Ha elítélik, akár 20 év börtönt is kaphat.

Bűnszövetkezet létrehozása címén újabb vádat emeltek Oroszországban William Browder brit üzletember, a Hermitage Capital befektető cég alapítója, a moszkvai börtönben elhunyt Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló volt munkaadója ellen – közölte hétfőn a legfőbb ügyészség szóvivője.

Nyikolaj Atmonyjev elmondta, hogy Browder minden jel szerint bűnszövetkezetet hozott létre és irányított. Az ügyben nemzetközi körözést adtak ki a brit üzletember ellen. Ezzel egy időben vagyonát is lefoglalták esetleges későbbi elkobzás érdekében. A vádemeléssel az orosz ügyészség kimondatlanul azt sugallja, hogy Browdernek köze lehetett Magnyitszkij halálához – írta az AFP.

Sajtótájékoztató a Moszkvai Ügyészségen a William Browderrel kapcsolatos vádakról (Fotó: EPA/Maxim Shipenkov)

Browdert távollétében korábban már kétszer elítélték. Első alkalommal, 2013 júliusában 522 millió rubel, azaz 2,23 milliárd forint meg nem fizetett adó miatt 9 évi börtönre ítélték, illetve 2 évre eltiltották a vállalkozói tevékenységtől. Ebben az ügyben szerepelt Szergej Magnyitszkij könyvvizsgáló, aki utóbb egy moszkvai börtönben meghalt.

Oroszország 2014-ben nemzetközi körözést adott ki Browder ellen. Az orosz legfőbb ügyészség több esetben is, legutóbb tavaly decemberben kérelmezte az Interpolnál, hogy az 1998-ig amerikai állampolgárságú Browdert felvegyék arra a listára, amelyet a nemzetközi rendőrszervezetnél vezetnek. Őrizetbe vétele azóta sem történt meg.

2017 decemberében az üzletembert egy moszkvai bíróság bűnösnek találta több mint 3,5 milliárd rubel, azaz 15 milliárd forint 2014-2015. évi adókötelezettség befizetésének elmulasztásában, valamint csőd szándékos előidézésében, és 9 évi szabadságvesztésre ítélte.

A legfőbb ügyészség hétfőn azt közölte, adataik vannak arról, hogy Browder munkatársai, köztük Magnyitszkij és mások halálát is erőszak okozta. Mihail Alekszandrov, a vádhatóság másik szóvivője kifejtette: egyebek között azt a feltevést vizsgálják, hogy alumíniumvegyületeket tartalmazó, súlyos májelégtelenséget kiváltó anyagokkal mérgezték volna meg őket, természetes halálként beállítva a történteket.

Hangsúlyozta: Browder kollégáitól, köztük Magnyitszkijtől vett szövetminták arra engednek következtetni, hogy a szervezetükbe juttatott különböző oldatoktól és szervetlen vegyületektől krónikus mérgezést szenvedtek. Ezzel kapcsolatban a hatóságok korábban nem folytattak vizsgálatokat.

Amennyiben Browdert az említett vádak alapján elítélik, akár 20 évi börtönt is kaphat.