Beszüntetik a húszik a szaúdiak elleni rakétatámadásokat

 

Vasárnap éjjel bejelentették az Irán támogatását élvező jemeni lázadók, hogy jó szándékuk jeleként leállítják a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek elleni rakéta- és dróntámadásaikat a négy éve tartó jemeni háború lezárása érdekében. Közlésük szerint meg akarnak szüntetni minden indokot, amely igazolhatja a két ország által Jemenben végrehajtott agresszió és blokád folytatását.

Ali al-Húszi, a húszi lázadókat vezető, úgynevezett legfelső forradalmi bizottság parancsnoka nyilatkozatában kijelentette, hogy készek leállítani minden más katonai műveletet is. Lépésük válasz az ENSZ jemeni különmegbízottjának, Martin Griffithnek a kérésére, hogy „mutassanak jó szándékot a béketárgyalások megkezdése előtt”. Al-Húszi szerint csoportja készen áll a közelgő béketárgyalásokra és a háború befejezésére.

Hamarosan megkezdődhetnek a béketárgyalások

Griffith pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy tervei szerint hamarosan tárgyalóasztalhoz ültetheti a szembenálló feleket Svédországban, miután mindkét fél biztosította őt tárgyalási szándékáról. Hozzátette, a jemeni kormány és a lázadók közel állnak ahhoz, hogy megállapodjanak a hadifoglyok cseréjéről.

A húszik ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció a múlt héten elrendelte Hodeida kikötőváros ostromának leállítását, miután több nyugati ország is határozottan tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket a közelgő ENSZ-békekonferencia miatt, amely a polgárháború végleges lezárását célozza. A nemzetközileg elismert jemeni kormány elnöke, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádi szerdán bejelentette, kész újra tárgyalóasztalhoz ülni.

Négy éve tart a jemeniek szenvedése

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 márciusában lépett hadba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre, és közülük csaknem 18 millió embernek bizonytalan az élelmiszerellátása. A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták ostromukat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya és a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.