A bevándorlás gyorsítása ellentétes az európaiak érdekeivel

 

A magyar kormány álláspontja szerint a bevándorlás gyorsítása – akár európai uniós szinten, akár „ENSZ-paktum” szintjén – káros és ellentétes az európai emberek érdekeivel, akaratával – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda este az M1 műsorában.

Bakondi Györgyöt arról kérdezték, hogy nem lett meg az abszolút többség a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatról szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazáson, de a jelentéstevő új voksolást szeretne kiíratni, mivel szerinte technikai hiba történt. A főtanácsadó azt mondta: ahogy közelednek az EP-választások, egyre kétségbeesettebben próbálják megteremteni az EU-ban annak a törvényi feltételeit, hogy folytassák és megkönnyítsék a migránsok beáramlását; szerinte erről szól a névtelen kártyák használata, a határőrizet kérdése és az említett szavazás is.

Mint a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette: az érkezők humanitárius vízumot – amelyet „a közérthetőség kedvéért” migránsvízumnak nevezett – kaphatnának, amellyel beutazhatnának az EU-ba és ott bírálnák el a menedékkérelmüket. Ezzel szerinte megkerülhetővé tennék a nemzetállamok határőrizetét, hiszen egy ilyen vízum birtokában legálisan léphetnének be egy adott országba a migránsok a határátkelőhelyeken.

Úgy vélekedett: az ilyen nagy horderejű döntések meghozatalával már az új összetételű EP-nek és bizottságnak kellene foglalkoznia.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök főtanácsadója azt is elmondta: az úgynevezett migránskártyákból 35 ezer van az ENSZ illetékes szervezete szerint. Még nem láttak ilyet a magyar határon, de „mindent tudnak” róla – fűzte hozzá. Közölte: ezeket többféle forrásból finanszírozzák, az EU, az ENSZ és „Soros György pénzügyi támogatásából”. Az egész célja szerinte az unióba beáramló illegális migránsok támogatása.