Továbbra is a bevándorlók célpontja a spanyol határ

 

Az illegális bevándorlók fő célpontja továbbra is a spanyol határ, közel 60 százalékuk ezen átlépve érkezett az Európai Unióba októberben. A Törökországból Görögországba érkezők száma tovább emelkedett - írta a közösség határvédelmi ügynöksége, a Frontex friss jelentésében.

A szerdán Brüsszelben közzétett jelentés szerint októberben mintegy 9400-an lépték át illegálisan a spanyol határt a Földközi-tengeren keresztül érkezve, ami több mint kétszerese, mint ahányan a tavalyi év azonos időszakában érkeztek oda. Az év első 10 hónapjában Spanyolországba érkezett illegális bevándorlók száma a tavalyihoz képest szintén duplájára nőtt, közel 46 ezren érkeztek idén. A bevándorlók háromnegyede a fekete-afrikai régióból származik, közülük sokan Guineából és Maliból érkeztek, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is.

Mint közölték, a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon a tavalyihoz viszonyítva mintegy 87 százalékkal, 800-ra csökkent októberben a bevándorlók száma. Ezen az útvonalon idén mintegy 21 600 bevándorló érkezett, 81 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Itt főként tunéziaiakat és eritreaiakat vettek fel a listákra, ők adták az előállított emberek egyharmadát, de voltak szudániak, pakisztániak és nigériaiak is.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, Görögországot érintő migrációs útvonalon emelkedett az illegális határátlépések száma. Az előző hónap adataihoz képest mintegy 300-zal többet, körülbelül 5700 embert vettek nyilvántartásba októberben, hasonlóan a tavalyi adatokhoz. Az év első tíz hónapját vizsgálva azonban a török és görög szárazföldi határszakaszon 37 százalékos növekedés mutatkozott, 47 ezren érkeztek az unió területére – emelték ki. A tengeren érkezettek száma az év folyamán csak enyhén emelkedett – tették hozzá.

Ismertetésük szerint a görög szigetekre érkezők és a szárazföldi határokon átkelők nagy része szíriai, iraki vagy afgán volt. Az uniós ügynökség számszerű adatok közlése nélkül megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt, főként a szerb-magyar és szerb-horvát uniós határokat érintő illegális határátlépések száma továbbra is alacsony volt augusztusban.

Az Albániát, Montenegrót, valamint Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő útvonalon állandó mértékű migrációs nyomás tapasztalható – tették hozzá. Az ügynökség szerint az unió egészébe irányuló illegális határátlépési kísérletek száma az év első tíz hónapjában mintegy 190 ezer volt, ami 31 százalékos csökkenést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Októberben mintegy 16 ezren lépték át az uniós határokat illegálisan, ez nagyjából megegyezik az előző év azonos hónapjában regisztrált adatokkal.