Eltörölték az Eritrea ellen hozott szankciókat

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 15 tagja szerdán egyhangúlag határozatot fogadott el az Eritrea ellen hozott szankciók eltörléséről tekintettel arra, hogy a kelet-afrikai ország rendezte viszonyát a szomszédos Etiópiával és közeledett Dzsibutihoz is.

Az ENSZ BT határoztában felszólította Eritreát és Dzsibutit a határvitájuk rendezésére. A dokumentum felkéri António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy február 15-ig, azt követően pedig  félévente tegyen jelentést a helyzet alakulásáról. A világszervezet 2009-ben sújtott büntetőintézkedésekkel egyes eritreai magánszemélyeket és vállalatokat, miután az ENSZ szakértői azzal vádolták az Afrika szarvánál fekvő országot, hogy kormányellenes fegyveres csoportokat támogat Szomáliában. Eritrea tagadta a vádakat. A szankciók a többi között utazási korlátozásokat, a külföldön lévő vagyonok zárolását, illetve egy fegyverembargót tartalmaztak.

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao)

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao)

Taje Atske Szelasszié etióp ENSZ-nagykövet üdvözölte a döntést, amely szerinte új fejezetet jelöl az Afrika szarvánál fekvő országok kapcsolatainak a normalizálásában. Etiópia és Eritrea vezetői júliusban váratlanul véget vetettek a két ország évtizedekig tartó ellenségeskedésének, és teljes mértékben normalizálták kapcsolataikat. Szeptemberben békemegállapodást is aláírtak a felek. Az országok kölcsönösen újranyitották nagykövetségeiket. Szárazföldi határátkelőket nyitottak meg, újraindították a repülőjáratokat, és Eritrea beleegyezett abba, hogy megnyitja kikötőit a tengeri kijárattal nem rendelkező szomszédja előtt.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor népszavazás eredményeképpen, évtizedekig tartó függetlenségi harc után elszakadt az anyaországtól. Öt évre rá, 1998-ban két háborút is vívtak egymással, a konfliktusban több tízezer ember meghalt. A 2002-ben Algírban kötött békemegállapodás feltételeit később az etiópiai kormányok elutasították, és a feszültség fennmaradt. Eritrea és Dzsibuti szeptemberben állapodott meg egymással, hogy erőfeszítéseket tesznek a kapcsolataik rendezésére. A két ország között véres összecsapások törtek ki 2008 júniusában, miután Dzsibuti azzal vádolta Aszmarát, hogy eritreai csapatok keltek át egy vitatott határszakaszon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Az ENSZ BT 2017 novemberében hozott határozata az Eritreai szankciók felülvizsgálatának egyik előfeltételeként említette a határvita rendezését Dzsibutival. Az Egyesült Államok és Kína is katonai bázisokat tart fenn Dzsibutiban.