Észak-Koreáról és kereskedelemről is tárgyalt Tokióban Mike Pence

 

Az amerikai-japán kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az észak-koreai nukleáris leszerelésről és az indiai- és csendes-óceáni térség helyzetéről is tárgyalt az amerikai alelnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden Tokióban – jelentették hírügynökségek.

Pence a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy Washington és Tokió nemsokára folytatja a tárgyalásokat a két ország kereskedelmi kapcsolatainak bővítéséről. Az alelnök már a The Washington Post című amerikai napilapban közölt pénteki véleménycikkében „történelmi jelentőségű megállapodást” emlegetett.

Washington régóta nyomást gyakorol Japánra, a világ harmadik legnagyobb gazdaságára, elsősorban a rizs és marhahús kérdésében, mert az ázsiai ország igyekszik visszaszorítani a külföldről érkező termékeket, beleértve az amerikaiakat is. Tokió ezzel szemben aggódik Donald Trump amerikai elnök Kínával folytatott kereskedelmi háborúja miatt.

Egyetértés az észak-koreai szankciók ügyében

Észak-Koreát illetően az amerikai alelnök és a japán kormányfő egyetértett abban, hogy fenn kell tartani a nemzetközi szankciókat Phenjan ellen a teljes nukleáris leszerelés elérésének érdekében.

Pence és Sindzó megerősítette továbbá országaik együttműködését „a szabad és nyitott” indiai-csendes-óceáni térség kérdésében, annak érdekében, hogy Washington és Tokió közösen ellensúlyozza Kína növekvő befolyását. „Az autoriter fellépésnek és az agressziónak nincs helye a régióban, ebben az Egyesült Államok és Japán álláspontja teljes mértékben megegyezik” – hangsúlyozta Pence.

Jön az ASEAN és az APEC csúcs

Tokiói látogatása után az alelnök részt vesz a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) szokásos éves csúcstalálkozóján Szingapúrban, majd Pápua Új-Guineába megy az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójára.

A japán miniszterelnök és Trump már szeptemberben megállapodott a két ország közti kereskedelmi tárgyalások elindításáról, noha Abe támogatta más országok, elsősorban a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) tagországainak a bevonását is a megbeszélésekbe. A TPP néven ismert szabadkereskedelmi megállapodást, amely egyebek mellett tartalmazza a kereskedelmi korlátok nagy részének a lebontását és közös ipari szabványok kialakítását, 2015-ben az Egyesült Államok, Japán és további 10 térségbeli ország kötötte meg.

Donald Trump – az általa hátrányosnak ítélt körülmények miatt – 2017 januárjában kilépett a TPP-ből, és akkor azt mondta, kész külön-külön tárgyalni a megállapodásban részt vevő országokkal. A Tokió és Washington közti tárgyalások következő szakasza jövő év elején várható.