Rakétákkal támadta Izrael Gázát egy izraeli katona halála miatt

 

Egy izraeli kommandós is meghalt, illetve egy megsebesült egy, a Gázai övezetben végrehajtott bevetés alatt, miután palesztin fegyveresekkel vívtak tűzpárbajt. Az incidens után Izrael rakétákkal támadta az övezetet, ebben sok palesztin halt meg. Netanjahu hazautazott Párizsból.

Egy palesztin hírügynökség, a Maan beszámolója szerint izraeli kommandósok az esti órákban behatoltak az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz településre, hogy végezzenek a Hamász katonai szárnyának, az Izzaddín al-Kászem Brigádok egyik parancsnokával, vagy – más hírek szerint – elfogják őt.

A Hamász egyik illetékese szerint az izraeli kommandósok gépkocsiból nyitottak tüzet a szervezet egyik fegyveres csoportjára, ezt a Hamász fegyveresei viszonozták,az izraeliek ekkor szenvedhették el a veszteségeiket. Ezután üldözőbe vették őket. Szemtanúk szerint az izraeli légierő eközben negyvennél több rakétát lőtt ki arra a helyre, ahol az incidens zajlott.

Mint azt később a The Times of Israel című angol nyelvű honlap közölte, az izraeli akcióban elesett kommandós alezredesi rangban szolgált. A katonai rádió reggeli híradása szerint egy másik izraeli katona megsebesült, állapota közepesen súlyos, a Szoroka nevű kórházban kezelik Beér Seva településen. Palesztin kórházi források szerint a légicsapásokban a legfrissebb adatokban legalább hét ember halt meg, köztük két katonai parancsnok, ők a Núr Barak és Mohammad al-Karra névre hallgattak.

Röviddel az incidens után megszólaltak Dél-Izraelben a légitámadásokra figyelmeztető szirénák. A palesztin övezetből legalább tíz rakétát lőttek ki Izrael területére, és a Vaskupola légvédelmi rendszer néhányat megsemmisített közülük. Áldozatokról és károkról nem érkeztek hírek..

Az incidens miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megszakítja párizsi útját, és még az éjszaka folyamán hazatér – közölte a kormányfő egyik tanácsadója.

Címlapi fotónk illusztráció!