Proklamációt írt alá a menedékkérelem beadásának korlátozásáról Trump

 

A döntés értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket.

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben, ez alatt amerikai tisztségviselők konzultációkat folytatnak majd a mexikói kormány képvelőivel a menedék- és migránskérdésről. A péntektől érvénybe lépő rendelkezés nem visszamenőleges hatályú.

Trump amerikai elnök egy I. világháborús megemlékezésen (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A várható új rendelkezésről már csütörtök este közös közleményt adott ki Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője.  A közlemény kiemelte: az elnöknek megvan a jogköre ahhoz, hogy „felfüggessze idegenek belépését” az országba és a bevándorlási és állampolgársági törvény értelmében bevezessen „bármilyen korlátozást, amit szükségesnek ítél” az amerikai nemzeti érdekek megvédése érdekében.

Egyes jogvédő szervezetek, így az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) már csütörtökön este tiltakozott a szigorítás ellen. Sőt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is tiltakozott az aláírás ellen.

Mint azt péntek esti közleményükben megírták, az Egyesült Államoknak – szerződéses kötelezettségeivel összhangban – biztosítania kell az erőszak és üldöztetés elől menekülők számára , hogy haladéktalanul és fennakadás nélkül menedékkérelemért folyamodhassanak – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken Genfben, alig néhány órákkal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról.

Az elnöki döntés értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket. A rendelkezés 90 napig lesz érvényben. Az UNHCR szerint a Közép-Amerikában úton lévő emberek „az életüket veszélyeztető erőszak és üldöztetés elől menekülnek, s nemzetközi védelemre szorulnak.”

„Az UNHCR minden országtól, így az Egyesült Államoktól is elvárja, hogy biztosítsa a menekülteket megillető védelemre és humanitárius segítségre szoruló emberek számára, hogy a menekültek jogállásáról rendelkező 1967-es jegyzőkönyv értelmében haladéktalanul és fennakadások nélkül igénybe vehessék mind a védelmet, mind a segítséget” – hangsúlyozta a világszervezet főbiztossága, utalva a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvére is.

Emellett felhívták a figyelmet arra is, hogy a kijelölt amerikai határátkelőhelyeken huzamosabb ideje nem áll rendelkezésre megfelelő erőforrás a menekültek fogadására, ami komoly késedelmeket okoz, számos kétségbeesett menedékkérőt embercsempészek kezei közé kényszerít, illetve illegális határátlépésre sarkall. „”A nemzetbiztonság és a menekültek emberséges fogadása nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő tényező” – fűzte hozzá az UNHCR.

„Egy tökéletes és kiszámítható világban a menedékkérőknek a határon kellene jelentkezniük és védelemért folyamodniuk. A tényleges helyzet azonban összetett, strukturált szervezést és méltó befogadóképességet igényel” – fogalmazott a főbiztosság.

Jelenleg több migránskaraván is az Egyesült Államok határa felé tart, a legnagyobb csoport, mintegy ötezer főt számlál.