Moszkva szerint Bécs bizonyíték nélkül vádol az osztrák ezredes ügyében

 

Ausztria intézkedései bizonyíték nélküli gyanún alapszanak – reagált pénteken az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy Bécsben Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsították meg az osztrák hadsereg egy nyugállományú főtisztjét. Az üggyel összefüggésben bekérették Johannes Aigner moszkvai osztrák nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.

 

„Felhívtuk a nagykövet figyelmét Karin Kneissl osztrák külügyminiszter bejelentésére, miszerint, ha a kémkedés gyanúja beigazolódik, úgy az orosz-osztrák kapcsolatok súlyosan sérülhetnek. Hangsúlyoztuk, hogy a Bécs által foganatosított – mindenféle bizonyítékot nélkülöző feltételezéseken alapuló – intézkedések már most megterhelték kapcsolatainkat, amelyek az utóbbi időig kedvező mértékben fejlődtek” – idézte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai tárca közleményét

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban úgy fogalmazott: „kellemetlenül érintette”, hogy az osztrák hatóságok elmulasztották megkeresni azzal, hogy magyarázatot kérjenek a felmerült gyanújukra.

A nap folyamán korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának. Kneissl az ügyről értesülve lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap értesülései szerint a 70 éves, nyugalmazott salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától – írta a lap.