Már Boszniában is használhatók az ENSZ bankkártyái

 

Az illegális bevándorlók már nemcsak Görögországban, hanem Boszniában is használhatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által kiadott, nem névre szóló bankkártyákat, aminek jogállamban nem lenne szabad lehetségesnek lennie – mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1 aktuális csatornán pénteken.

Az alkotmányjogász hozzátette: az Európai Unióban 2015 óta – a pénzmosás megelőzéséről és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló rendelet, illetve a pénzügyi tranzakciók átláthatóságára vonatkozó határozat szerint – ilyen jellegű pénzügyi terméket nem lehetne piacra dobni.

Elmondta: a 2007-es magyarországi jogszabályban az áll, hogy az ügyfél-azonosítás az alapja minden pénzügyi műveletnek, amely a bankkártya-kibocsátással is együtt jár. A regisztrációhoz okmányok és számos információ szükséges, az illegális bevándorlók pedig sok esetben valótlan adatokat adtak meg magukról – fűzte hozzá ifj. Lomnici Zoltán.

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a napokban derült ki, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között.