Volt katona a legújabb amerikai tömegmészárlás elkövetője

 

A húszas éveinek végében járó volt tengerészgyalogság 13 embert megölt, amikor egy főiskolai bulin kezdett lövöldözni.

A 28 – más források szerint 29 – éves Ian David Long egy szórakozóhelyen nyitott tüzet egy diákrendezvény résztvevőire Thousand Oaks városában, a lövöldözésben ő is meghalt. A Ventura megyében történt támadásban a legfrissebb értesülések szerint a seriff egyik helyettese is életét vesztette. A sebesültek pontos számát egyelőre nem közölték, de bejelentették: 21 sebesültet csütörtökön délelőtt hazaengedtek a kórházból.

A helyi seriff, Geoff Dean egy későbbi sajtótájékoztatón elmondta: Long egyetlen fegyvert, egy Glock típusú pisztolyt használt. Tettének oka még ismeretlen. Korábban csak kisebb ügyekben került összeütközésbe a törvénnyel.

Szemtanúk szerint az elkövető magas volt, fekete ruhát, kapucnit és arcát részben takaró maszkot viselt. A Ventura County Star című helyi napilap úgy tudja, hogy legalább 30 lövés dördült el kevéssel szerda éjfél előtt a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen, ahol éppen egy egyetemistáknak szervezett táncest zajlott több száz ember részvételével.

Long 2008 és 2013 között a fegyveres erők kötelékeiben, a tengerészgyalogságnál szolgált. Donald Trump elnök elrendelte a nemzeti lobogó félárbocra engedését a Fehér Háznál, a középületeken, valamennyi katonai bázison, tengerészeti állomáson és az Egyesült Államok külképviseletein.

A túlélők elmondása alapján a támadó fejbe lőtte a bejáratnál álló biztonsági őrt, majd félautomata fegyverével válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Az elkövető füstgránátot dobott a táncparkettre. Többen az ablakokat kitörve próbáltak elmenekülni a támadó elől.

Kapcsolódó tartalom