Utcát neveztek el a néhai lengyel elnökről Vilniusban

 

A litván fővárosban ezentúl utca viseli Lech Kaczynski néhai lengyel elnök nevét, aki 2010-ben repülőbalesetben vesztette életét az oroszországi Szmolenszk közelében.

„Nincs történelmi, kulturális és érzelmi értelemben közelibb partnerünk Lengyelországnál. Ez részben Lech Kaczynski államfő érdeme is, aki kiemelkedő barátja és támogatója volt Litvániának” – mondta Saulius Skvernelis litván miniszterelnök az utcatábla felavatásánál.

Mint mondta, az eddig névtelen utcának a korábbi lengyel elnök tiszteletére történő elnevezésével Kaczynskit akarják méltatni erőfeszítéseiért, amelyekkel Litvánia és Lengyelország harmonikus kapcsolatához hozzájárult.

„Ez a személyiség kétségkívül látható nyomot hagyott mindkét köztársaság modernkori történelmében” – hangsúlyozta Skvernelis.

Az oroszországi Szmolenszk közelében 2010. április 10-én zuhant le az a lengyel kormánygép, amely Lech Kaczynski akkori elnököt és az általa vezetett magas rangú küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre. A szerencsétlenséget a fedélzeten lévő 96 ember közül senki sem élte túl.