Diákok közé lőttek egy dél-kaliforniai bárban

 

Tizenhárom halálos áldozata van a kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésnek, amelyben fegyveres férfi egy szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire – közölte csütörtökön Geoff Dean, Ventura megye seriffje, aki szerint legalább tíz ember megsebesült.

A legfrissebb értesülések szerint a halottak között van a támadó és a seriff egyik helyettese, Ron Helus is. Helus elsőként jelent meg a helyszínen, több találat érte, és a kórházban életét vesztette. A hatóságok nem részletezték, hogy pontosan mi történt a fegyveressel. Úgy tudni, még azelőtt életét vesztette, hogy a különleges egységekből álló erősítés megérkezett a helyszínre. Geoff Dean hangsúlyozta: túl korai latolgatni a támadó indítékait, de nem zárható ki, hogy terrorista szándékkal követte el tettét.

Fiatalok a dél-kaliforniai Thousand Oaks városban lévő Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhely közelében, ahol lövöldözés történt 2018. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson)

Szemtanúk a dél-kaliforniai Thousand Oaks városban egy szórakozóhely közelében, ahol lövöldözés történt (Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson)

Szemtanúk szerint a feltételezett elkövető magas volt, fekete ruhát, kapucnit és arcát részben takaró maszkot viselt. A Ventura County Star című helyi napilap úgy tudja, hogy legalább 30 lövés dördült el kevéssel szerda éjfél előtt a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen, ahol éppen egy egyetemistáknak szervezett táncest zajlott több száz ember részvételével.

Szemtanúk szerint a támadó fejbe lőtte a bejáratnál álló biztonsági őrt, majd félautomata fegyverével válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Az elkövető füstgránátot dobott a táncparkettre. Többen az ablakokat kitörve próbáltak elmenekülni a támadó elől. A seriff hivatalának egyik tisztségviselője, Garo Kuredjian emlékeztetett arra, hogy jó ideje nem volt lövöldözés a Los Angelestől mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő, 130 ezer lakosú városban.