Lebűnözőzte a román elnököt a kormányfő

 

Folytatódott az egyre durvább hangvételű nyilatkozatháború Romániában a szociálliberális kormány és a jobboldali államfő között: csütörtökön Liviu Dragnea, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke minősítette bűnözőnek az őt korábban bűnözőnek nevező Iohannist.

A házelnöki tisztséget is betöltő politikus a parlamentben rendezett sajtóértekezletén vont párhuzamot saját – szerinte koholt vádakra alapozott – bírósági ügyei és a Iohannis által elkövetett „valódi törvénytelenségek” között, amelyek felett a vádhatóság állítólag szemet hunyt. A PSD elnöke az úgynevezett „párhuzamos állam” bábjának nevezte Iohannist, aki szerinte most azért ideges, mert látja, hogy lassan lebomlik az a „gyűlöletes rendszer”, amely mindeddig védelmet biztosított neki. Dragnea szerint az államfő kilenc ügyét temette el a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amíg azt az elnök védence, a nyáron leváltott Laura Codruta Kövesi vezette.

Okirat-hamisítás Iohannis bűne?

Dragnea szerint Iohannis egy hamisított végrendelet alapján, rosszhiszemű vásárlóként jutott hozzá egy államosított nagyszebeni ingatlanhoz, tehát bűnözőnek tekinthető.

„Mondhatnánk, hogy ő az a bűnöző, aki felkapaszkodott az állam élére, annak legmagasabb tisztségébe. Iohannis esetében a jogosulatlan előny nem a magasabb választási részvételből állt, ahogyan azt kitalálták a népszavazás-ügyben (amiért Dragneát jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték), hanem nagyon is valós házakból, házbérekből és több százezer euróból, amellyel törvénytelenül megrövidítette a román államot” – jelentette ki Dragnea.

A házelnök szerint Iohannis nagyszebeni polgármesteri mandátuma idején érdekellentétbe is keveredett, amikor a szintén általa vezetett német kisebbségi szervezettel bonyolított le ingatlanügyleteket. Dragnea hétfőre további leleplező információkat ígért Iohannisról.

A hét eleje óta tart a nyilatkozatháború

Az újabb személyeskedő nyilatkozatháborút Dragnea robbantotta ki hétfőn, amikor az államfő elleni vádaskodással válaszolt azokra a személyét érintő kiszivárogtatásokra, amelyeket a Rise Project nevű tényfeltáró lap kezdett folytatásokban nyilvánosságra hozni.

Iohannis erre kedden azzal reagált, hogy a bírósági ügyei miatt szorult helyzetbe került Dragnea hazug vádak terjesztésével próbálja elterelni az ügyeiről a közvélemény figyelmét. Az elnök szerint szomorú, hogy “ilyen mélyre züllött” a román politika. „Ez történik, amikor bűnözők kerülnek az állam élére” – jegyezte meg a román államfő.