Elfoglalhatja állomáshelyét az új kijevi magyar nagykövet

 

Megkapta Kijevtől a befogadó nyilatkozatot (agrément-t) Íjgyártó István, Magyarország leendő új ukrajnai nagykövete – derült ki a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál által csütörtöki cikkből.

A hírt a kijevi magyar nagykövetség megerősítette az MTI-nek, tájékoztatásuk alapján az agrément átadása még a múlt héten megtörtént.

A cikk szerzője, Dmitro Tuzsanszkij ukrán politikai szakértő azt írta, hogy forrásai szerint a nagykövet megbízólevelének átadására várhatóan november végéig sor kerül. Emlékeztetett arra, hogy a nagyköveti váltás hónapok óta húzódott.

Ez az utóbbi három hétben megváltozott, az ukrán-magyar konfliktusban „elhallgattak az ágyúk”, és mindkét fél kicsinek látszó, ám a jelenlegi helyzetben mégis nagyon fontos lépést tett egymás felé: Budapest megváltoztatta a Kárpátalja fejlesztéséért felelős biztosi tisztség Kijev által kifogásolt megnevezését, Kijev pedig megadta az agrément-t, vagyis jóváhagyta az új nagykövet személyét.

Tuzsanszkij szerint ez óvatos optimizmusra ad okot, ez a két lépés előjele lehet annak, hogy „az értelmetlen szembenállás” helyett a bizalom helyreállítása felé fordul a két ország. Megjegyezte, hogy noha a két kérdés nem függ össze, ilyen formán mégis összekapcsolódott.

Kijev már augusztusban jelezte, hogy nem felel meg számára a Kárpátalja fejlesztésért biztosi megnevezés, mert ezt már belügyeibe való beavatkozásnak tekinti. Közben Kijev „fektette” Íjgyártó agrément-jét, amit viszont a budapesti kormány minősített barátságtalan gesztusnak.

A magyar kormány október végén Grezsa István titulusát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elnevezésre változtatta.