Migránsok tömegei várakoznak az amerikai–mexikói határon

 

Több ezer közép-amerikai migráns állomásozik Mexikóvárosban. Itt várják be a többi karavánt, amelyek szintén a mexikói főváros felé tartanak. A migránskaravánok irányítóinak az a célja, hogy innen mindenki egyszerre induljon el az amerikai határ irányába. Úgy vélik: minél többen vannak, annál könnyebben jutnak be Amerikába.

Megállíthatatlanul érkeznek a migránskaravánok résztvevői a mexikói fővárosba. Becslések szerint 6 ezer közép-amerikai már Mexikóvárosban van. Gyalog vagy valamilyen járművön tették meg az utat. „Most azért vagyunk itt, hogy mindenkit bevárjunk. Ez a megállapodás. Addig maradunk, amíg a szervezők ki nem adják a parancsot az indulásra” – mondta egy hondurasi férfi.


A tömeg egyszerre indul majd a legközelebbi amerikai határ irányába. Abban bíznak, ha egyszerre sokan jelennek meg, az amerikai hatóságok nem tudják őket feltartóztatni. A szervezettség miatt az amerikai sajtó egy része Soros-expressznek is nevezi a menetet, miután kiderült, hogy a karaván útját irányító csoportok a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását élvezik.

Mexikóváros felkészült a több ezer migráns ellátására. Nemcsak ételosztó befogadóközpontot alakítottak ki számukra, és orvosok látják el őket, hanem a szórakoztatásukról is gondoskodnak. Koncertet és labdarúgótornát is szerveztek nekik.

A mexikói hatóságok ugyanakkor buszokat is indítanak Salvador, Guatemala és Honduras irányába, és egyre többen döntenek a visszatérés mellett. Christopher Gascon, a nemzetközi migrációval foglalkozó szervezet mexikói képviselője elmondta, ha látják, hogy létezik ilyen szolgáltatás, önként visszafordulnak, majd egy másik alkalommal ismét nekilátnak az útnak.

Sokakat az bizonytalanított el, hogy az amerikai–mexikói határon egyre nagyobb a készültség, hiszen több ezer katonát vezényeltek oda. Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta, senkit nem engednek illegálisan amerikai földre lépni. Az elnök szerint ráadásul ha a karavánokat beengednék az országba, annak láttán újabb, az eddiginél is nagyobb tömegek indulnának el az amerikai határ felé.

Eközben Chile 176 kiutasított haiti migránst repülővel szállított haza. A chilei kormány szerint az intézkedés azokat érinti, akiknek nem sikerült munkát találniuk a dél-amerikai országban, hiszen sok esetben embercsempészek hamis ígéretének bedőlve vándoroltak be Chilébe.