Trump a szenátusi győzelmet hangsúlyozta

 

A republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta a Fehér Házban tartott, az előző napi választások utáni első sajtóértekezletén szerdán az amerikai elnök. Közben két vesztes demokrata (egy szenátor- és egy kormányzójelölt) újraszámlálást követel. Londoni elemzők szerint nem lesz gazdaságpolitikai fordulat.

Trump  igyekezett kisebbíteni  pártja képviselőházi veszteségeit, felsorolva, hogy  évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy a demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és – ahogy  fogalmazott –  egyes „különleges érdekcsoportok”. A 2018-as félidős választások „történelmi kihívást” jelentettek – szögezte le az elnök.

A választás eredményeire kitérve Donald Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók „egyértelműen megfeddték” azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Trump elismeréssel szólt a várható házelnökről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai képviselő eddigi munkásságát. Vele kapcsolatban megjegyezte: a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában. Kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is. „Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem” – szögezte le.

Egy újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem volt semmiféle összejátszás oroszokkal a 2016-os elnökválasztás idején. Az elnök leszögezte: bármikor feloszlathatta volna a kampánycsapat munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságot, de nem tette. Egy másik újságírónak válaszolva hangsúlyozta, hogy most sem áll szándékában feloszlatni a bizottságot, végezze csak tovább a munkáját, ő azonban szeretne ebből kimaradni.  „Szégyen és zavarba ejtő ez az ország számára” – fogalmazott, és megismételte korábbi álláspontját, miszerint a Mueller-bizottság tevékenységét összeférhetetlenségi tényezők is befolyásolják.

Kevésbé volt harcias Pelosi

A jövőben a Demokrata Párt felelőssége lesz a végrehajtó hatalom ellenőrzése – jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház várhatóan következő elnöke. „A demokraták vezette képviselőház nem fog kibújni ki az ellenőrzés felelőssége alól, de nem keresi a harcot” – pontosította saját kijelentését. „Tudni fogjuk, hogy mi a teendőnk, és jól fogjuk csinálni” – tette hozzá. A tervei közül megemlítette, hogy meg akarja vizsgálni Donald Trump elnök kormányzatának a politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően.

Nancy Pelosi ígéretet tett rá, hogy a képviselőház új többsége megvalósítja azt a programját, amelyet “a népért” gondolat jegyében hirdetett meg. E program keretében az egészségbiztosítás költségeinek és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentését, a bérek emelését, az infrastrukturális beruházások támogatását, a korrupció elleni küzdelmet említette elsődlegesen megoldandó feladatokként. A demokraták tervei közül megemlítette, hogy meg akarja vizsgálni Donald Trump elnök kormányzatának politikáját az illegális bevándorló családok szétválasztását illetően.

Azt is hangsúlyozta: „az amerikai nép a változásra voksolt és ez meg is fog történni. A szavazók messze hangzó ítéletet mondtak a kongresszusi republikánusok támadásairól a Medicare és a Medicaid, és általában az egészségbiztosítási törvény ellen” – mondta, utalva az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare és a szerényebb jövedelműeket támogató Medicaid állami egészségügyi programokra utalva.

Külön megemlítette, hogy az amerikaiak mindenütt, minden választási körzetben nehezteltek a „korábban meglévő körülményeket” illető republikánus álláspontra, elutasítva azt. A „korábban létező körülmény” azt jelenti, hogy a biztosítást kötni szándékozó ügyfélnek már korábban komoly betegsége (például cukorbaja vagy rákbetegsége) volt. Az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény kötelezte a biztosítókat a szerződéskötésre ezekkel az ügyfelekkel is, a republikánusok viszont ennek eltörlését tervezték.

Sajtóértekezletén Nacy Pelosi ismételten hangsúlyozta a demokrata képviselők kompromisszumkészségét. Donald Trump a korábbi sajtótájékoztatóján dicsérte Pelosit, és hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy Pelosi már kedden este együttműködést sürgetett. Az újságíróknak feltűnt, hogy a sajtóértekezleten Nancy Pelosi nem bírálta Trump elnököt.

Várhatóan Nancy Pelosi lesz a házelnök. A kaliforniai képviselő úgy vélte, képes lesz egyesíteni a demokrata párti politikusokat. Sajtóértesülések szerint a demokrata többség frakcióvezetője várhatóan a marylandi Steny Hoyer képviselő lesz. Még Pelosi sajtóértekezlete előtt nyilatkozott az újságíróknak Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője. A kentuckyi politikus a többi között elmondta, hogy Pelosival régóta ismerik egymást, hosszú ideje „kollégák” a kongresszusban, mindazonáltal a két párt közötti „törvényhozói egyetértés korlátozottabb lesz”.

Hozzátette: szerdán reggel már egyeztetett Pelosival a lehetséges kétpárti együttműködés területeiről. McConnell szerint a képviselőház demokrata politikusainak el kell dönteniük, hogy milyen mértékben akarják – ahogyan fogalmazott – „zaklatni” Donald Trumpot.

Floridában és Georgiában is újraszámolnak?

Bill Nelson szerdán reggel közleményben jelentette be az újraszámlálásra vonatkozó igényét, arra hivatkozva, hogy csupán fél százalékkal maradt alul Rick Scottal, Florida korábbi kormányzójával szemben. Scott szóvivője, Chris Hartline szintén közleményben reagált. „Ennek a választásnak vége. Szomorú befejezése ez Bill Nelson karrierjének. De ő elkeseredetten próbál ragaszkodni valamihez, ami többé már nem létezik”.

A floridai törvények ugyan lehetőséget adnak rá, hogy ilyen csekély  szavazatkülönbség esetén újraszámolják a voksokat, de Nelson ügyében döntés még nem született. A floridai szenátorhoz hasonlóan Stacey Abrams, a georgiai kormányzóválasztás demokrata párti vesztese sem fogadta el az eredményt. Elemzők szerint valószínűleg e vitatott eredményekkel magyarázható, hogy bár megvan már a választások ideiglenes végeredménye, egyelőre hivatalosan mégsem hirdették ki.

Eszerint a demokraták a képviselőházban 229  mandátumot nyertek el a republikánusok 206 helyével szemben. A szenátusban viszont a republikánusoknak sikerült erősíteniük: a 100 tagú felsőházban 51 helyett 53 szenátoruk lesz.

Nem számít London nagy fordulatra

Pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint nem valószínű, hogy a félidős amerikai kongresszusi választások jelentősebb irányváltást eredményeznek az amerikai gazdaságpolitikában.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics szerdai tanulmányában kiemeli, hogy az idén továbbra is 2,9 százalék körüli, jövőre 2,5 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban.

E ház londoni elemzői szerint az könnyen elképzelhető, hogy a mexikói határon tervezett fal építésének finanszírozásával szembeni ellenállás miatt december elején részleges leállásra kényszerülhet az amerikai kormányzati szektor, de a Kongresszusnak – amelynek alsó kamarájában, a képviselőházban immár a demokraták lesznek többségben – és a Fehér Háznak jövőre néhány kulcsfontosságú ügyben egyezségre kell jutnia.

Az Oxford Economics ezek közé sorolta az NAFTA-egyezmény helyébe lépő amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi megállapodás (USMCA) ratifikálását.