Tizedeken dőlhet el, milyen koalíció alakul Hessenben

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint tizedeken dőlhet el, hogy milyen koalíció alakul a németországi Hessenben, ahol vasárnap tartanak tartományi törvényhozási (Landtag-) választást. Közvélemény-kutatások a Zöldek előretörését, az AfD erősödését és a német kormánypártok visszaesését jósolják.

Nógrádi György az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában elmondta, Hessen egy relatíve kicsi, de rendkívül gazdag tartomány, ahol sok minden található: kiváló egyetemek és a frankfurti tőzsde is.

A felmérések szerint az várható, hogy mindkét nagy párt 10 százalékot „esik” a választáson: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerhet, de 28 százalékra mérséklődhet a támogatottsága, míg Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 20 százalékra eshet. Mindeközben a zöldek is feljöttek 20 százalék körülire; az utóbbi időben minden tartományban fantasztikus győzelmet arattak – fogalmazott. Mindemellett a kispártok is erősödtek, a kommunista utódpárt és a liberálisok is – tette hozzá. Mindezek nyomán a szakértő szerint szinte bármilyen koalíció lehetséges.

Nógrádi György azt is elmondta, a hesseni választási eredménynek a berlini politikára is nagy hatása lehet. Ugyanis – mint elmondta – a napokban a CDU főtitkára úgy nyilatkozott: egy hesseni „nagy vereség” után szóba jöhet, hogy felmondják a nagykoalíciót. Így vagy be kell vonni valakit az SPD helyett, vagy ki kell írni a választásokat. Ennek következményei pedig beláthatatlanok – értékelt a szakértő az M1-en.

Megkezdődött a szavazás

Elkezdődött vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás a németországi Hessenben. A választáson 4,4 millióan vehetnek részt. A Landtagot öt évre választják meg. A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő hajnalban várható.

A Németország nyugati részén fekvő, jómódú tartományt az utóbbi az utóbbi öt évben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek koalíciója kormányozta. Az utolsó felmérések alapján a Zöldek minden eddiginél jobb eredményt érhetnek el, de a CDU jelentősen gyengülhet, és ezért nem lehet majd ismét CDU-Zöldek összetételű kormányt alkotni. A tartományban ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága is visszaeshet.

Kiszámíthatatlan folyamatokat indíthat el a szövetségi szinten együtt kormányzó CDU és SPD gyengülése, akár a két pártelnök – Angela Merkel kancellár és Andrea Nahles – leváltásához és előre hozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáshoz is vezethet. Az utolsó felmérések alapján Hessenben továbbra is a CDU lesz az első számú politikai erő, de támogatottsága a 26-28 százalékos sávba süllyed az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson elért 38,3 százalékról.

Előrébb léphetnek a Zöldek, megerősödhet az AfD

Az SPD 20-22 százalékot szerezhet, szemben az öt évvel korábbi 30,7 százalékkal. Előfordulhat, hogy a harmadik helyre szorul, a Zöldek pedig előrelépnek a tartomány második számú politikai erejévé. Az ökopárt támogatottságát is 20-22 százalékra mérik, ami csaknem a duplája a 2013-ban szerzett 11,1 százaléknak.

Negyedik helyen a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végezhet, amely öt éve még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, ezúttal pedig 12-13 százalékkal kerülhet be a wiesbadeni Landtagba. A 2013-ban alapított AfD így mind a 16 tartományi törvényhozásban rendelkezik majd képviselettel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyaránt a szavazatok 8 százalékát gyűjtheti össze, a 2013-ban szerzett 5,2 százalék, illetve 5 százalék után.