Ecuador nem kíván közvetíteni Assange és London között

 

Kedden José Valencia ecuadori külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangoztatta, országát nem terheli felelősség azért, hogy a 6 éve a londoni követségén élő férfi ügyében további lépéseket tegyen. Ecuador nem Assange ügyvédje, és még a brit kormányé sem. Ezt a kérdést Assange-nak és Nagy-Britanniának kell rendeznie – tette hozzá.

Mint kifejtette, egyetlen kötelezettségük van, az Assange közérzete. Ismertes a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója, aki 2012 óta tartózkodik a latin-amerikai állam londoni nagykövetségén, a múlt héten pert indított Ecuador ellen, mert elégedetlen az életkörülményeivel. Ügyvédei vitatják azokat a korlátozásokat, amelyeket vele szemben a diplomáciai képviseleten elrendeltek.

Ecuador az idén új házirendet fektetett le Assange számára, aminek keretében óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját, és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle. A szabályzat ezen felül olyan rendelkezéseket is tartalmaz, hogy ki kell fizetnie telefonszámláját és gyógyszereit.

Internet- és telefonösszeköttetését márciusban elvágták a nagykövetségen. Az intézkedéssel a diplomáciai képviselet elejét próbálta venni annak, hogy Assange beavatkozzon Ecuador külkapcsolataiba. Látogatókat egy ideig nem fogadhatott, ez alól egyedül az ügyvédei képeztek kivételt. Értesülések szerint ezeket a korlátozásokat azóta feloldották.

Ecuador azután részesítette védelemben Assange-t 2012-ben, hogy Svédországban nemi erőszak miatt vádat emeltek ellene. Assange, aki tagadta a vádat, attól tartott, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, amiatt, hogy 2010. november 28-től titkos katonai és diplomáciai iratok ezreit szivárogtatta ki az általa alapított portálon.

Emiatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene, és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá. Assange 2017. december 12-én megkapta az ecuadori állampolgárságot. Svédországban időközben megszüntették ellene az eljárást, mégis attól tart, hogy a brit hatóságok kiadhatják az Egyesült Államoknak.