Száznál több embert fertőzött meg a zika Indiában

 

Meghaladta a százat a zikavírus okozta megbetegedések száma a nyugat-indiai Rádzsasztán államban – jelentette hétfőn a PTI indiai hírügynökség.

A PTI közlése szerint szombaton nyolc új megbetegedést jelentettek az állam fővárosában, Dzsaipurban. Korábbi jelentések szerint a fertőzöttek között több mint 20 várandós nő van.

Eközben fokozták az egészségügyi intézmények készültségét a szomszédos Uttar Prades államban is a radzsasztáni megbetegedések miatt. Uttar Prades járványügyi miniszter közölte: figyelemmel kell követni a lázas betegeket, mivel a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog “kifejezetten elterjedt” rovar az északi államban.

A tárcavezető sürgette, hogy a repülőterek hozzanak megelőző intézkedéseket, átfogóan vizsgálják meg a lázra vagy a fertőzés egyéb tüneteire panaszkodó utasokat, különösképpen azokat, akik Rádzsasztánból érkeznek.

Az egyiptomi csípőszúnyog csípésével, valamint a legújabb kutatások szerint nemi úton is terjedő zikavírus 2015-ben került be a köztudatba, és azóta több mint 70 országban regisztráltak megbetegedéseket.