Rendőri védelmet kaptak az alkotmánymódosítást megszavazó macedón politikusok

 

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítették a rendőri védelmét mind a 80 parlamenti képviselőnek, aki a múlt pénteken igennel szavazott az alkotmánymódosításra, ugyanis közülük néhányan halálos fenyegetést kaptak.

A szkopjei képviselőház a múlt pénteken 80-39 arányban szavazta meg az alkotmánymódosítást, amelynek következményeként a délszláv országot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni.

Kenőpénz döntött?

A jobboldali ellenzék legnagyobb pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet–Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) a múlt szerdán közölte: nem vesz részt a parlamenti vitában, és azonnali szavazást követel. Képviselői akkor bejelentették, hogy mindenképpen az alkotmánymódosítás ellen fognak szavazni, így nincs értelme a további vitának. Az ellenzék legalább 9 képviselőjének támogatása nélkül viszont nem lett volna meg az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség.

A voksoláskor jobboldali képviselők a pártfegyelmet megszegve igennel szavaztak. A párt vezetése szerint legalább hármuknak kenőpénzt ajánlott a kormánykoalíció.Macedóniában szeptember 30-án tartottak népszavazást az ország nevének megváltoztatásáról, s noha a voksolók túlnyomó többsége támogatta a javaslatot, a referendum érvénytelen lett, mert a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot.

 

Míg a kormány úgy értelmezte a népszavazást, hogy akit érdekelt az ország sorsa, és elment voksolni, az támogatta a javaslatot, ezért mindenképpen meg kell változtatni az ország nevét, addig a jobboldal kijelentette, a sikertelen referendum azt bizonyítja, hogy a lakosság nagy része nem akarja, hogy megváltozzon az ország neve. A jobboldal már a népszavazás megtartása előtt tiltakozott a névváltoztatás ellen, mert szerintük azzal elveszik a macedón identitás.

Moszkva szerint csalás volt

Az orosz külügyminisztérium szerint a macedón parlamentben elcsalták az ország nevéről szóló, alkotmánymódosító szavazást. A szkopjei képviselőház a múlt pénteken 80-39 arányban szavazta meg az alkotmánymódosítást, amelynek következményeként a délszláv országot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. Az orosz külügyi tárca hétfői közleménye szerint azonban elcsalták a voksolást zsarolások, fenyegetések és szavazatvásárlások kombinációjával. „Úgy tekintünk a történtekre, mint minden létező norma megsértésére, jogi és erkölcsi szempontból egyaránt. Az ilyesfajta mocskos manipulációt nem lehet a törvényhozók akarataként értékelni” – szögezte le a moszkvai minisztérium.

A közlés szerint az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség nyolc ellenzéki szavazaton múlt, ezeket csikarták ki a névváltoztatást támogatók.