Több mint 140 milliárd dollárt költött a szíriai menekültekre az EU

 

Az európai országok az elmúlt három évben több mint 140 milliárd dollárt költöttek el a szíriai menekültek befogadására és letelepítésére – írta Mihail Mizincev vezérezredes, a menekültek visszaköltöztetéséért felelős orosz kormányközi bizottság vezetője a Rosszijszkaja Gazeta pénteki számában megjelent cikkében.

A tábornok szerint a kiadások folyamatosan nőnek: 2016-ban elérték a 43,2, tavaly a 49,5, idén pedig az 52,3 milliárd dollárt. Mizincev szerint előfordul, hogy a menekülteket „a társadalom kriminalizálódása és radikalizálódása ellenére” le akarják beszélni a hazájukba való visszatérésről. Ennek okát abban látja, hogy egyes európai országok hatóságainak migrációpolitikai programjai finanszírozáshoz és privilégiumokhoz jutottak. Emellett, mint írja, az Európai Unió vezetése meglehetősen komoly eszközt talált arra, hogy nyomást gyakoroljon a makacs tagországokra, és gyakorlatilag a kiosztott menekültbefogadási kvótáktól tette függővé az EU gazdasági jólétét.

Mihail Mizincev vezérezredes, a menekültek visszaköltöztetéséért felelős orosz kormányközi bizottság vezetője (Fotó: Getty Images)

Mihail Mizincev vezérezredes, a menekültek visszaköltöztetéséért felelős orosz kormányközi bizottság vezetője (Fotó: Getty Images)

Hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok ás Európa, a „taktikai nézetkülönbségek” ellenére stratégiailag egyaránt az Oroszországgal szembeni fölény megszerzésére törekszik és igyekszik megakadályozni, hogy Moszkva befolyása megerősödjön a világ kulcsfontosságú régióiban. Éppen ezért egyetlen orosz kezdeményezés – még az olyanok sem, amelyek pedig megfelelnek az európai államok érdekeinek – sem lel és aligha lel majd támogatásra – írta Mizincev, aki egyúttal az orosz katonai tárca honvédelmi nemzeti központjának is vezetője.

A cikk rámutatott, hogy Szíria területének csaknem egésze, nagyban a 2015-ben elkezdődött orosz katonai beavatkozásnak köszönhetően, ismét a kormányerők ellenőrzése alatt áll, ahol az orosz hadsereg elsősorban humanitárius feladatokat lát el, egyebek között előkészíti a menekültek hazatérését. A szíriai szembenálló felek megbékéltetéséért felelős orosz katonai központ szerint jelenleg a világ 45 országában több mint 6,5 millió bejegyzett szíriai menekült él. Damaszkusz hazatérésre szólította fel a menekülteket, befogadó központokat hozott létre és támogató programokat indított el a számukra. Azokat, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket és nem váltak terroristává, közkegyelemben kívánja részesíteni.

Szíriai menekültek – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Szíriai menekültek – képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Szíriában eddig 1,48 millió ember tért vissza az otthonába, közülük 244 ezren külföldről. A lap idézte Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, aki szerint Szíria már most kész lenne egymillió idegenből hazatérő állampolgárát visszafogadni.