Elrendelte az Európai Bíróság a lengyel bírótörvény felfüggesztését

 

Elrendelte a vitatott új lengyel legfelsőbb bírósági törvények végrehajtásának felfüggesztését pénteken az Európai Bíróság, illetve ideiglenes intézkedésként felszólított a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére. A lengyel kormányfő bejelentette: kormánya elemzi a döntését, aztán foglalnak állást.

Az Európai Bizottság szeptember 24-én utalta a luxembourgi székhelyű bíróság elé a lengyel jogszabályok miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli testület gyorsított eljárást, valamint a vitatott jogszabály előtti helyzet visszaállítására szolgáló ideiglenes intézkedéseket kért – hozták nyilvánosságra a bíróság honlapján.

A lengyel igazságügyi reform keretében 65 évre csökkentették a legfelsőbb bíróság tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatárt. Ezt a testület korábbi 72 tagja közül 27-en már elérték, akiknek egy része így nyugdíjba kényszerül, és a bírálók szerint ezzel az utolsó független bíróság is megszűnik rendesen működni az országban. Ugyan az érintettek kérhetik a mandátumuk meghosszabbítását az államfőtől, de erre vonatkozóan nincsenek egyértelműen megállapított kritériumok, és a kérelem elutasítása esetén nincs mód bírósági felülvizsgálatra.

Emiatt az Európai Bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított, majd – megfelelő válasz hiányában – ennek keretében bírósághoz fordult, mondván, a törvény sérti az uniós jogot, aláássa a bírói kar függetlenségének, ezen belül pedig a bírák elmozdíthatatlanságának elvét. A brüsszeli testület gyorsított eljárást, illetve a vitatott jogszabály előtti helyzet visszaállítására szolgáló ideiglenes intézkedéseket kért. Pénteki határozatában az Európai Bíróság ideiglenesen helyt adott a bizottság összes kérelmének a végleges ítéletig. Elrendelték a nyugdíjazások és az érintettek helyére való új kinevezések felfüggesztését, és azt is, hogy az eddig kényszernyugdíjazottak a korábbi munkafeltételek alapján visszatérhessenek munkahelyükre.

A luxemburgi székhelyű törvényszék ítélkezési gyakorlata szerint csak akkor rendelhetők el ideiglenes intézkedések, ha azok szükségességét a ténybeli és a jogi alapok első látásra valószínűsítik, továbbá sürgősen szükségesek a „súlyos és helyrehozhatatlan károk” megakadályozásához.

Állást foglal a lengyel kormány

Előzőleg Brüsszelben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a korábban még csak sajtóinformációként létező bírósági döntésre úgy reagált: a varsói kormány elemzi az Európai Bíróság döntését, miszerint fel kellene függeszteni a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvénynek a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó előírásait. Az uniós bíróság döntéséről az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportál és több lengyelországi civil szervezet honlapján jelent meg hír, a lengyel helyhatósági választásokat megelőző kampány zárónapján.

Az akkor még nem hivatalos információ szerint az Európai Bíróság elrendeli, hogy függesszék fel a 65 éves korhatárt elért lengyel legfelsőbb bírósági tagok nyugdíjazását, és az érintett bírák a korábbi munkafeltételek alapján visszatérhessenek munkahelyükre. Morawiecki Brüsszelben megerősítette: Varsóba már megérkezett a bírósági döntés. „Biztosan elemezni fogjuk, és aztán állást foglalunk” – mondta.

Csak 22 bíróra vonatkozhat a felfüggesztés

A fejleményekre reagált Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője is. „Lengyelország az Európai Unió tagja, és a hatályos uniós joggal összhangban lép majd” – írta a Twitter közösségi honlapon.

Egy májusban meghirdetett pályázat alapján Duda nemrégen 37 új bírót nevezett ki a legfelsőbb bíróság újonnan kialakított két kamarájába (29 kinevezett bíró), valamint a már hosszabb ideje betöltésre váró posztokra (8 kinevezett bíró). Pawel Mucha, a lengyel államfői hivatal államtitkára e kapcsán múlt héten leszögezte: a 37 bíró kinevezése nem áll összefüggésben az Európai Bíróságnál kezdeményezett eljárással, az új tagokat ugyanis nem a nyugalmazott bírák helyére nevezték ki.

Az Európai Bíróság döntése így elvileg csak a 22 nyugdíjazott bíróra vonatkozik.