Tajaninak nem tetszik, hogy holtponton van a migrációs reform

 

Sürgősen el kell mozdítani a holtpontról az európai uniós menekültpolitika megrekedt reformját, mégpedig egyhangú döntés helyett többségi szavazással – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek migrációval foglalkozó csütörtöki ülésén Brüsszelben.

Az uniós parlament elnöke azt mondta, hogy a menekültügyi rendszer reformja körül kialakult patthelyzet valóságos ajándék „a populistáknak és az eurofóboknak”. „Nem szabad, hogy túszaivá váljunk annak, hogy mindenáron konszenzussal kényszerüljünk dönteni, többségi szavazásra van szükség, ahogy azt az uniós szerződés előirányozza” – fogalmazott.

Tajani szerint azoknak az országoknak, amelyek nem akarnak menedékkérőket befogadni, alternatívát kell kínálni. Elképzelhetőnek nevezte, hogy ezek az országok pénzügyi hozzájárulást fizessenek olyan tagállamoknak, amelyek fogadnak menekülteket, vagy az EU afrikai fejlesztési alapjába kellene pénzt befizetniük. Az uniós pénzügyi alapok, valamint a migráció kiinduló és tranzitországaival létrejött megállapodások révén 2016-hoz képest 80 százalékkal sikerült csökkenteni a migráció mértékét – jegyezte meg Tajani.

Az EP-elnök a félretájékoztatás és az álhírek terjedése ellen is szót emelt, és a jövő tavasszal esedékes uniós parlamenti választásokra hívta fel a figyelmet. Azonnali intézkedésekre van szükség az európai választások kimenetelének befolyásolását célzó esetleges kibertámadások és más beavatkozások ellen – mondta.