Lassan haladnak a görögországi kitoloncolások

 

Lassan halad a Görögországban elutasított menedékkérőknek az EU-török menekültügyi egyezmény keretében történő kitoloncolása Törökországba - mondta Markosz Karaviasz, a görög bevándorlási hatóság vezetője csütörtökön. Állítása szerint hiányzik a menedékkérelmeket feldolgozó személyzet.

Csak Leszbosz szigetén 13 ezer ilyen beadványt kell feldolgozni, miközben az égei-tengeri szigeteken jelenleg további 19 ezer illegális bevándorló várja ügye elbírálását többnyire túlzsúfolt menekülttáborokban.

Görögország csütörtökön öt elutasított migránst szállított el Leszbosz szigetéről az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex segítségével a törökországi Dikili kikötőjébe. Az illegális bevándorlók iraki, pakisztáni, algériai és afganisztáni állampolgárok. A görög hatóságok elutasították azt, hogy úgynevezett kiegészítő védelemben részesülhessenek, ami olyan embereknek ítélhető meg, akik a származási országukban nincsenek kitéve üldöztetésnek, és ezért menekültként nem ismerhetők el, de akiket országukban halálbüntetés, kínzás, emberetlen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód, illetve háborús konfliktus fenyeget.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. A megállapodás keretében eddig összesen 1746 embert toloncoltak ki.