Az Európai Bíróság előtt a 7-es cikk ügyében beadott magyar kereset

 

Beérkezett, és ezzel hivatalosan is az Európai Unió Bírósága elé került Magyarország keresete, amelyben az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását indítványozó európai parlamenti javaslat megsemmisítését kezdeményezte – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű bírói fórum.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint az Európai Parlament az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke 1. bekezdésének megfelelően az unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértése egyértelmű veszélyének megállapítását javasolta az Európai Tanács számára szeptember 12-én elfogadott állásfoglalásában.

A szavazás jogszerűségét vitatja Budapest

Trócsányi László igazságügy-miniszter szerdai tájékoztatása szerint a magyar kormány azért fordult az Európai Unió Bíróságához mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét. A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők – fejtette ki a miniszter.

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban. A jelentést júniusban az EP illetékes bizottsága, szeptemberben pedig a plenáris ülése nagy többséggel elfogadta. A plenáris ülésen 448 igen szavazat, 197 nem és 48 tartózkodás volt.

Pellegrinit nem zavarja a pozsonyi parlament lépése

Szlovákia a büntetőintézkedések helyett a párbeszédet részesíti előnyben – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió a Lisszaboni Szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását kezdeményezné Lengyelország és Magyarország ellen. A szlovák kormányfő, akinek  nyilatkozatáról a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be,  kijelentette: nem lát semmiféle problémát abban, hogy a szlovák parlament határozatot fogadjon el a témában, amelyben leszögezné: a szankciók helyett a párbeszédet részesíti előnyben.

Az Európai Unió azért akarja megbüntetni Lengyelországot és Magyarországot, mert szerinte Varsó és Budapest olyan lépéseket tettek, amelyek veszélyeztetik az uniós értékeket. „A kormány nevében világosan értésre adtuk, hogy a párbeszédet részesítjük előnyben. Megmutatkozott, hogy Lengyelország esetében az utóbbi hónapokban sikerült mindkét oldalon kompromisszumokat elérni. Szilárd meggyőződésem, hogy Magyarország esetében is ezen az úton kell haladni és nem azonnal a legszélsőségesebb megoldással fenyegetődzni, ami nem járulna hozzá az EU-n belüli egység fenntartásához” – fejtette ki Peter Pellegrini szlovák újságíróknak Brüsszelben.

Újságírói kérdésre válaszolva Pellegrini kifejtette: nem szeretné a szlovák parlamenti képviselők nyilatkozatait kommentálni, ha azok nem szélsőségesek és nem ellentétesek Szlovákia külpolitikai irányvonalával.