Grandiózus óvodafejlesztés folyik a Kárpát-medencében

 

A feladattal megbízott miniszteri biztos, Grezsa István szerint fontos, hogy a képzési rendszerbe olyan szakterületeket emeljenek be, amelyek javítják a külhoni magyar óvodák szakmai világát.

A miniszteri biztos a program keretében zajló külhoni gyermekpszichológusok képzésén köszöntőjében úgy fogalmazott, „a felépített falakon túl sokkal fontosabb, hogy mi történik a falakon belül”, hiszen a határon túli magyar gyerekek az óvodában találkoznak először intézményesített formában az anyanyelvvel, a magyar kultúrával. Kiemelte, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program ezért nem csak szakmapolitikai, de nemzetstratégiai kérdés is. A program során szerzett tapasztalatairól Grezsa István példaként elmondta, a Magyarországon magától értetődő bölcsődei rendszer a környező országokban nehezen elérhető, de ugyanilyen „hézagosan” lehet hozzáférni az óvodapedagógiát segítő egyéb szakmákhoz – mint a logopédia, gyermekpszichológia – is.

Kárpátaljai óvodások fellépését nézi Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos (Fotó: MTI/Nemes János)

Kárpátaljai óvodások fellépését nézi Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos (Fotó: MTI/Nemes János)

Ezért tartották fontosnak – folytatta –, hogy a képzési rendszerbe vegyenek be olyan szakterületeket, amelyek javíthatják a magyar óvodák világát. A cél az – emelte ki –, hogy a most 48 ezer óvodába járó gyerekek száma elérte a 60 ezret. Hozzátette: ez a cél reális, még akkor is, ha a magyar kormány tisztában van a demográfiai tényekkel és a gazdasági elvándorlással is, amelyek szintén sújtják a határon túli magyar közösségeket. Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke arról beszélt, hogy örömmel csatlakoztak a program szakmai részéhez.

Mint mondta, programjaikkal, képzéseikkel igyekeznek megszólítani a határon túli gyermekorvosokat, és velük szoros kapcsolatot kiépíteni. Olyan kapcsolatrendszer épül, amely a mindennapokban használható és hasznosul – fogalmazott a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 38,5 milliárd forint keretösszegből két ütemben hajtják végre 2020. december végéig. A programban 150 új óvoda építése és 450 megújítása szerepel. A program keretében zajló gyermekpszichológus-képzésen 70 külhoni magyar – Erdélyből, Felvidékről,Vajdaságból, Kárpátaljáról érkező – szakember vesz részt.