Terrorista szervezetben harcolt, elítélték a szíriai menekültet

 

Két év kilenc hónap szabadságvesztésre ítélt kedden egy német bíróság egy szíriai menekültet, mert hazájában tagja volt az Ahrár as-Sám iszlamista felkelő szervezetnek, amelyet a német hatóságok terrorista csoportként tartanak számon.

A 25 éves szíriai férfi 2015-ben érkezett Németországba. Ezt megelőzően, még 2013-ban azonban szülővárosában, Tabakban beállt az Ahrár as-Sám iszlamista fegyveres csoportba. A fegyveresekkel eleinte a szíriai kormányerők, később pedig az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen harcolt.

Norbert Sakuth bíró megállapította: a mintegy 20 ezer harcost számláló Ahrár as-Sám elfogadta annak tényét, hogy tevékenysége civil áldozatokkal jár. A törvényszék terrorista szervezeti tagsága miatt rótta ki a fiatal férfi büntetését. A védelem azzal érvelt, hogy a férfinak nyolc testvére van, csekély mennyiségű oktatásban részesült és ezért írástudatlan maradt.

Édesapja még gyerekkorában elhunyt, édesanyja pedig 2014-ben halt meg. A szíriai férfi ekkor döntötte el, hogy elhagyja otthonát, amely az Iszlám Állam irányítása alá került. A fiatal felvette a harcot az IÁ ellen az Ahrár as-Sám soraiban, de végül Törökországon keresztül Németországba menekült.