May határozott, nem akar határt Észak-Írország felé

 

A brit miniszterelnök arról biztosította kedden kabinetjének tagjait, hogy nem fog beleegyezni olyan megállapodásba, amely vámhatárt emelne Észak-Írország és Nagy-Britannia közé az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése (Brexit) után.

A keddi zárt kabinetülésen – amelyről délután a Downing Street szóvivője adott rövid tájékoztatást – mindenekelőtt arról volt szó, hogy May milyen álláspontot képviseljen az Európai Unió szerdán kezdődő csúcstalálkozóján a Brexit-tárgyalások ügyében.

A kormányfői hivatal beszámolója szerint Theresa May kijelentette azt is, hogy nem fogad el olyan megállapodást sem, amely meghatározatlan időre vámunióban tartaná az Egyesült Királyságot az EU-val. A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány tagjai nem döntéshozó, hanem tanácskozó jellegű megbeszélést tartottak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (j) és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója tanácskozásuk megkezdése előtt Brüsszelben 2018. október 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Konkrét javaslatokat vár az Európai Tanács elnöke Theresa May brit kormányfőtől az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló tárgyalások során kialakult patthelyzet feloldására – ezt maga Donald Tusk jelentette ki kedden Brüsszelben. Tusk rámutatott: kreatív javaslatokra lenne szükség az áttöréshez az uniós vezetők szerdán kezdődő csúcstalálkozóján.

A legfőbb vitás pontot továbbra is az ír-északír határellenőrzés kérdése jelenti. „Az ír megoldás a gordiuszi csomó új változata, azonban nem látok sehol új Nagy Sándort” – mondta a tanács elnöke.

Az eredeti tervek szerint most kellene megkötni a megállapodást a brit kilépés feltételeiről, de ez egyes korábbi biztató hírek ellenére valószínűleg nem fog sikerülni. Bennfentes források szerint Michel Barnier uniós főtárgyaló arról beszélt kedden, hogy a decemberi EU-csúcs lehet az egyezség „legvégső határideje”.

Erre reagálva a Downing Street szóvivője kedd délutáni tájékoztatóján csak annyit mondott, hogy Theresa May minden szükséges információt elmondott előző napi alsóházi beszámolójában.