Évtizedek után lehet újra Etiópiából Szomáliába repülni

 

Több mint 40 év óta először indított az etiópiai légitársaság járatot Szomáliába szombaton. Az Ethiopian Airlines légitársaság utasszállító gépe Addisz-Abebából indult Mogadishuba.

Abera Lemi, az etióp légitársaság igazgatója „történelmi napról” beszélt, s hozzátette: vállalata hetente négy járatot tervez indítani a két főváros között. Az Ethiopian Airlines július óta Eritreába is indít járatokat annak nyomán, hogy a két ország között megszűnt a hadiállapot.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor népszavazás eredményeképpen, évtizedekig tartó függetlenségi harc után elszakadt az anyaországtól. Öt évre rá, 1998-ban két háborút is vívtak egymással, majd két év múlva kötötték meg a békemegállapodást.

2006-tól a konfliktus Szomáliára is kiterjedt, ahol a két szomszédos ország közvetve egymás ellen harcolt: Etiópia a gyenge szomáliai központi kormány oldalára állt, míg Eritreát azzal vádolta, hogy az iszlamista felkelőket támogatja. Az Etiópiával való kibékülést követően Eritrea közeledni kezdett Szomáliához is.