Angol nyelvű videókkal vág vissza Magyarország

 

A kormány angol nyelvű internetes videókkal is reagál a Magyarországot ért támadásokra – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a Facebookon és a Twitteren szombaton megjelent bejegyzésében.

A kormányszóvivő a lépést azzal indokolta: a kormány nem hagyja válasz nélkül, hogy a Sargentini-jelentéssel megsértették Magyarországot. „Az európai közvélemény előtt is egyértelművé szeretnénk tenni, hogy nem akarunk bevándorlóország lenni” – írta Kovács Zoltán.

 

Az Európai Parlament (EP) szeptember 12-én szavazta meg a Judith Sargentini zöldpárti holland EP-képviselő által a jogállamiság magyarországi helyzetéről összeállított jelentést, s ennek nyomán megindulhat Magyarország ellen az uniós szerződés 7. cikke szerinti – többlépcsős – eljárás, amely végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankciókkal járhat. A magyar kormány vitatja, hogy az EP a szükséges kétharmados többséggel fogadta el a jelentést és az Európai Unió Bíróságához készül fordulni az ügyben.

A kormányszóvivő Facebook- és Twitter-oldalán megjelent első ilyen videó elején Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője tűnik fel, aki azt mondja, hogy „szükségünk van a migrációra”.

A felvétel készítői ezt követően olyan tényeket vesznek számba, hogy 2015 óta 1,8 millió migráns érkezett az Európai Unióba, és további milliók szeretnének még eljutni. A válság kezdete óta Európa-szerte több százan vesztették életüket kegyetlen támadásokban, és terjedőben vannak az erőszakos bűncselekmények. „Guy Verhofstadt pedig további migrációt akar” – fűzte hozzá a narrátor. A felvétel készítői Verhofstadt szándékát meggondolatlanságnak nevezték. „Ideje felrázni Brüsszelt! Védjük meg Európát!” – zárult a videófelvétel.