Orosz hackert vizsgáltat ki Amerika

 

Pszichiátriai kivizsgálásra utalta be egy amerikai bíróság a hackertevékenységgel vádolt Jevgenyij Nyikulin orosz állampolgárt, akit Prága adott ki tavasszal az Egyesült Államoknak – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség Nyikilin ügyvédjét idézve.

Az ügyvéd közlése szerint a törvényszék hat hónapos kivizsgálást irányzott előre. Az orosz férfit, aki határozottan tagadja, hogy hacker lenne és elkövette volna mindazt, amivel az amerikaiak vádolják, 2016 október 5-én Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség. Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn internetes közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverei ellen. A férfit a kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja.

Prága idén tavasszal adtak ki Nyikulint az amerikaiaknak Moszkva ellenzése mellett. Oroszország ezzel szemben csak azzal vádolta meg Nyikulint, hogy az interneten keresztül 2009-ben 3450 dollárt lopott el.