Megtámadta a választási eredményt a vesztes maldív-szigeteki elnök

 

Megtámadta szerdán a Maldív-szigeteken múlt hónapban tartott elnökválasztás eredményét a legfelsőbb bíróságon Abdulla Jamín Gajúm még hivatalban lévő államfő, aki alulmaradt Ibráhim Mohamed Szolih ellenzéki jelölttel szemben. Jamín ügyvédje szerint ügyfele támogatói panaszt tettek választási csalások miatt.

Jamín hívei szavazatmanipulálással és hamis szavazólapokkal kapcsolatosan tettek panaszt – közölte újságírókkal Mohamed Szálem ügyvéd a legfelsőbb bíróság épülete felé tartva.

A szeptember 23-án tartott Maldív-szigeteki elnökválasztást Ibráhim Mohamed Szolih ellenzéki jelölt nyerte a szavazatok 58,38 százalékával a helyi választási bizottság által közzétett eredmények szerint. A testület szerint a voksolás szabad és tisztességes volt, a részvételi arány 89,22 százalékos volt. Jamín akkor elismerte vereségét, és az elnökválasztást követő nap azt mondta egyebek között sajtótájékoztatóján: tudja, hogy most távoznia kell a hatalomból.

A Maldív Demokrata Párt (PDM) jelöltjeként ringbe szálló Szolih győzelme váratlannak számított. Jamín első mandátumát hatalma megszilárdítására használta fel, és bebörtönöztette több ellenfelét, köztük féltestvérét, Maumún Abdul Gajúm korábbi elnököt.

Elhallgattatta a kormánnyal szemben kritikus médiumokat és civil szervezeteket, és mindent megtett azért, hogy ellenőrzése alá vonja a bíróságokat.