Emberi mulasztás okozhatta a limuzinbalesetet

 

Sajtóhírek szerint emberi mulasztás is állhat az Egyesült Államokban történt tragédia mögött. Kiderült, hogy a limuzinnak nem volt érvényes műszaki vizsgája, és a sofőrnek nem volt jogosítványa. Egy születésnapi parti vendégeit szállította a limuzin. A sofőr nem állt meg egy stoptáblánál, és a jármű ütközésekor húsz ember vesztette életét.

A New York állambeli Schoharie városka egyik útkereszteződésében történt a tragédia szombat délután. Az információk szerint az úgynevezett nyújtott limuzin a lejtős úton felgyorsult, nem lassított a stoptáblánál, átszáguldott a kereszteződésen, elsodort kér embert, és nekicsapódott egy üresen álló terepjárónak. A limuzinban négy lánytestvér és rokonaik, ismerőseik utaztak.

A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a limuzin 17 utasa és a sofőr be volt-e kötve, és azt sem tudni, hogy műszaki hibás volt-e a jármű.

Ez volt az elmúlt csaknem egy évtized legtöbb halálos áldozatot követelő közlekedési balesete az Egyesült Államokban.

Sajtóhírek szerint emberi mulasztás is állhat a tragédia mögött, ugyanis kiderült, hogy a limuzin a múlt hónapban nem ment át a műszaki vizsgán, a sofőrnek pedig nem volt jogosítványa.

A halál ténye megszünteti a büntethetőséget

A cég felelősségét is felveti az ügy – mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az M1-en. Hozzátette: egyes országokban külön büntetőjogi eljárás szabályozza a közlekedési bűncselekményeket, másutt azonban ez az eset gondatlan emberölésnek számítana.

A sofőr felelősségét lehetne vizsgálni büntetőjogi értelemben, közlekedési szempontból, hiszen jogosítvány nélkül vezetett, azonban a halál ténye megszünteti a büntethetőséget.

A cég felelőssége?

Egyes hírek szerint a limuzint illegálisan átalakították. Borbély Zoltán szerint a legfontosabb kérdés az, hogy az üzemeltető tudta-e, hogy a járműnek nincs érvényes műszaki vizsgája. Kérdés az is, hogy a limuzin műszaki állapota mennyiben volt oka a halálos tömegszerencsétlenségnek.

A büntetési tétel hasonló esetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés – mondta a szakjogász. Hozzátette: ebben az esetben a büntetőjogi felelősség nem állapítható meg, azonban szabályszegés a cég részéről igen.