Moszkvának nem tetszene egy lengyelországi amerikai bázis

 

Komolyan árthat Európa biztonságának, ha Lengyelország engedélyt ad amerikai katonai bázis létesítésére az ország területén, Oroszország pedig kénytelen lenne megerősíteni a saját védelmi rendszerét – mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek New Yorkban.

A támaszpont felállítása esetén Moszkva megelőző lépéseket fog tenni katonai és technikai téren, hogy a megváltozott körülmények között továbbra is garantálni tudja Ororszország biztonságát – magyarázta Grusko.

Grusko szerint amerikai bázis létesítése Lengyelországban sértené a NATO-Oroszország alapokmányt, és a hidegháborús időkből ismert védekezési mechanizmusokat állítaná vissza az Egyesült Államok és Oroszország között.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten találkozott amerikai kollégájával, Donald Trumppal a Fehér Házban, ahol a többi közt szóba került egy amerikai katonai bázis felállításának terve Lengyelországban. Trump a javaslathoz egyelőre annyit fűzött hozzá, hogy érdemes átgondolni.

 

 

Kapcsolódó tartalom