Önkritikát gyakorolt a német kancellár a koalícióval kapcsolatban

 

Angela Merkel szerint a kormánypártok az utóbbi hónapokban túl sokat foglalkoztak magukkal, és ezen változtatni kell. Pártja, a CDU vezető testületeinek ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, az éppen egy éve tartott Bundestag-választás „nehéz kihívást” jelentő eredményt hozott, ami a kormányalakítás elhúzódásában is megmutatkozott.

Merkel Berlinben kijelentette: szerinte nagyon fontos, hogy a kormánypártok mostantól „az emberek problémáinak megoldásával” törődjenek.  Eddig túl sokat foglalkoztak saját magukkal, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen ügyében első próbálkozásra helytelen döntést hoztak, mert nem vették figyelembe, hogy „mi mozgatja teljesen jogosan az embereket, amikor előléptetésről hallanak”.

„Nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett” – mondta Angela Merkel. A döntést felülvizsgálták és megváltoztatták, és a kormány ezentúl teljes mértékben a szakmai munkára összpontosít. Így a jövő hétfőn, október 1-jén ülést tart a koalíciós egyeztető tanács, és döntést hoz a Volkswagen-csoport dízelbotrányában érintett dízelüzemű járművek átalakításának ügyében  – fejtette ki a kancellár.

Hans-Georg Maassen egy lapinterjúban kétségbe vonta egy videófelvétel eredetiségét, amely külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázol, ezért a koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a leváltását követelte. A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az emberölés demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos esemény történt.

A kormánypártok vezetői – Angela Merkel, Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Andrea Nahles, az SPD elnöke – kedden abban egyeztek meg, hogy Hans-Georg Maassen államtitkár lesz a belügyminisztériumban, jóval magasabb fizetésért, és érkezése miatt nyugdíjaznak egy SPD-s kötődésű államtitkárt, Gunther Adlert.

A megegyezés felháborodást váltott ki, mindenekelőtt szociáldemokrata körökben. Ezért a három pártelnök vasárnap módosította a döntést, az új megállapodás szerint Hans-Georg Maassen európai és nemzetközi ügyekkel foglalkozó belügyminiszteri tanácsadóként folytatja pályafutását, fizetése az új pozíciójában nem változik, és nem nyugdíjazzák Adlert.