Nicaraguai fiatal halt meg egy kormányellenes tüntetésen

 

Életét vesztette egy 16 éves fiatal vasárnap egy kormányellenes tüntetésen a nicaraguai fővárosban, Managuában – közölte a helyi rendőrség, amely a tüntetőknek tulajdonította a fiatal halálát. A tiltakozók szerint a hatóságok és félkatonai szervezetek tagjai nyitottak tüzet.

A  rendőrség közlése szerint Max Romero azután vesztette életét a “kereszttűzben”, hogy a tüntetők kövekkel kezdték dobálni a megmozdulás körüli házakat. Hozzátették: öt másik ember sebesüléseket szenvedett.

Internetes képek arról tanúskodnak, hogy arcukat elfedő, a kormányzat fekete-piros színű zászlaját hordozó, fegyveres férfiak érkeztek a megmozdulás helyszínére. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő riporterének beszámolója szerint több százan tüntettek azért, hogy a kormány szabadon engedje a bebörtönzött ellenzékieket, és Daniel Ortega elnök és felesége, Rosario Murillo alelnök távozását követelték.

Nicaraguában áprilisban kezdődtek a legalább 300 emberéletet követelő megmozdulások, bár az elején még csak a kormány társadalombiztosítási tervei, a bejelentett nyugdíjcsökkentés és nyugdíjkorhatár-emelés ellen tiltakoztak. Ugyan a megszorító intézkedésekről a kormányzat letett, a tüntetéseknek azonban nem lett vége, a főként diákok közül kikerülő tüntetők a már 11 éve hatalmon lévő Ortega távozását követelik.